XVII. Pásztornap


Az igazi őszies idő, a szemerkélő eső sem akadályozta meg a muzslyaiakat, a RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének tagjait, hogy október második szombatján megszervezzék az idei Pásztornapot, amely több versenyt, ügyességi játékot, kiállítást is magába foglalt. A rendezvényt Molnár Viktor, a vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki örömmel vett részt a Pásztornapon, amely nemcsak a barátkozásról, a versengésről szólt, hanem annál többről is, hiszen a fiataloknak az is bemutatásra került, hogyan éltek egykoron az elődeink, milyen tevékenységet folytattak, milyen kézimunkákat készítettek, milyen hagyomány maradt utánuk.

A megnyitón a kutatásai alapján mondott egy összefoglalót Palatinus Aranka helytörténész, aki még valódi pásztoremberektől gyűjtötte be a tudnivalókat, az utókor számára megörökítve, ebből adott ízelítőt, külön kihangsúlyozva, hogy a régi időkben köztiszteletben levő jószágőrzők a legelőkön tartózkodtak Szent György napjától egészen Szent Márton napjáig.

A Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében tartották a főzőversenyt, amely keretében 20 bográcsban főtt birkapaprikás, két csapat pedig pásztorételt készített, mégpedig krumplilevest és pirított tarhonyát. A birkapaprikás esetében a legfinomabb ételt Palatinus János főzte. A másik serleg Temerinbe került, a Jó szomszédok csapat tagjai érdemelték ki, míg a harmadik serleget a szentmihályi Kiss Antal vehette át. Emellett érmet kapott a birkapaprikásáért még Lukić Dragan, Moisko Árpád, Tóth Ernő és Orbán Zoltán. A pásztorételeknél a tarhonya vitte el az első díjat, ezt Damjanov Hilda főzte, míg második helyezett lett Sötét Erzsébet.

     A főzőverseny mellett versenyre került sor a sós és édes sütemények kategóriájában, valamint a pálinkákat is értékelték. A kalácsok mezőnyében, mégpedig a sósak esetében Duga Ilona az első hely mellett még egy második díjat is kapott, ugyancsak második helyezett lett Fodor Erzsébet, és három harmadik díjat is osztott a zsűri, Kószó Rozália, Maron Marika és Szabó Katalin érdemelte ki az elismerést. Az édes süteményeknél Maron Marika jeleskedett, második díjjal térhet haza Sötét Erzsébet és Szabó Katalin, míg harmadik díjas lett Oláh Eszter, Farkas Éva és Palatinus Aranka. A pálinkákat értékelve a zsűri szerint a legjobb kisüstit a szentmihályi Tóth Ernő főzte, őt követte a temerini Góbor Mihály, majd harmadik helyezett lett Trifković Branko. A magyarországi csapat, a gyöngyösi ruszin önkormányzatot képviselő kis társaság itókája különdíjat érdemelt.

            Ugyanezen a helyszínen, a Petőfi udvarán próbálgatták ki a terelőeszközöket a kancsikások, de ugyanakkor pásztorjátékokban is megmérettettek a fiatalok, valamint a botok faragását is kipróbálhatták. Itt főleg a cserkészek ügyeskedtek, hiszen nekik némi tapasztalatuk is van ezen a téren.

            A hagyományápolók székházában, a Magyar Házban egy nagyméretű kiállítás is megnyílt, amely a pásztorélet minden apró mozzanatát felölelte, végigkísérte. Közben Sziveri Ervin a kancsika fonását mutatta be az érdeklődőknek, Viorika Magda pedig a nemezelés titkait tolmácsolta.

            Budai Zoltán gazda jóvoltából, aki a tanyavilágban jószágtenyésztéssel foglalkozik, két csacsit és két birkát is láthattak a nézelődők. Mivel huzamosabb ideje az a tapasztalata, hogy a gyerekek zöme csak a tévéből ismeri ezeket az állatokat, ezért behozta őket a faluba, és a helyszínen meg is lehetett simogatni a szelíd jószágokat.

  • Kónya-Kovács Otília