Muzslya

Helyi Közösség

Hírek

     A honlap egyik főbb célja, hogy egy helyre gyűjtse és hírdesse azokat az eseményeket vagy rendezvényeket, amelyek a helyi közösség területén történnek majd az előttünk álló időszakban. Ezen a helyen szeretnénk a kedves látogatóknak információkat nyújtani és tájékoztatni őket az események fontosabb információval az események helyszíneiről, időpontjairól, szervezőiről, a kapcsolattartó személyekről és azok elérhetőségeiről.

A helyi közösségről

Muzslya, ill. Muzsla Szerbiában, Vajdaságban van. Közép-Bánát legnagyobb magyarlakta települése. Nagybecskerek Város egyik helyi közösségeként tartják nyílván, XIV helyi közösségét alkotja. A Bega folyó jobb partján fekszik, Nagybecskerek központjától 5 km-re délre, 450 ha területen, 78 m átlagos tengerszint feletti magasságon. Ma mindössze 130 éves. А 2011-es népszámlálás adatai szerint Muzslyának 8200 lakosa van, abból megközelítőleg 5500 magyar ajkú polgár, a többi pedig főleg szerb nemzetiségű.

Események

     Muzslyán több rangos és színvonalas rendezvény kerül megszervezésre, valamint tevékenységekben is gazdag az élet. Ezen a helyen mindig a két legfrissebb eseményre szeretnénk rámutatni. Események menüpontban a többi rendezvény részleteibe is betekintést kaphat a kedves olvasó.

A civil szervezetekről

   A falu telepítése óta a muzslyaik nagyon aktívak a társadalmi életben. Ezt bizonyítja az a tény is, a Muzslya helyi közösség területén jelen pillanatban 22 egyesület van bejegyezve. Ezekben a szervezetekben töltik el a muzslyaiak a szabad idejüket, különböző tevékenységeket végezve: gyakorolják anyanyelvüket, ápolják hagyományaikat, irodalmi esteket, előadásokat, mesemondó és más, érdekes témájú esteket szerveznek, zenélnek, vagy egyéb társadalmi ill. közösségépítő tevékenységeket folytatnak. Akihez pedig a sport áll közelebb, az a különböző sportegyesületekben találhatja meg a neki megfelelő sportágat.
   Ezekről ovashat a kedves látogató a Civil szervezetek oldalunkon.