Visszahívó citeramuzsika


Citeramuzsikától volt hangos ismét február utolsó szombatján a Muzslai Petőfi Sándor MME, ugyanis huszadik alkalommal szervezték meg a citerások találkozóját, a Szilasi napot.

         Mint minden alkalommal, ezúttal is Lele József, muzslyai citeraművész játékára hangzott el Fehér Ferenc: Apám citerája című verse, Süveg Zita tolmácsolta. Az esten Szilasi Mihály leszármazottjai is mindig megjelennek, lehet, hogy Miska bácsi unokája még emlékszik a nagyapa muzsikájára, viszont a déd- és ükunoka már csak ilyen módon képzelheti el a régi világból való hangulatot.

         Kudlik Zoltán, tartományi művelődési titkárhelyettes nyitotta meg a rendezvényt, aki elmondta, hogy az ősök igényes játékukkal példát állítottak a mai citerásoknak.

– Köszönjük Miska bácsinak és köszönjük a muzslyai Petőfi Sándor MME-nek, hogy minden évben emlékeztet bennünket arra a tényre és igazságra, amely Szilasi Mihály munkásságának köszönhetően még jobban igazzá vált, hogy a citerazene igazi vajdasági érték, vagyis a miénk, amit őrizni, ápolni, tisztelni és tovább adni kell – mondta beszédében Kudlik Zoltán.

Az egybegyűlteket köszöntötte az egyesület új elnöke, Halász János is, viszont az eseményt majdnem teljes egészében Dobó József  leköszönő elnök szervezte meg, aki az esten elmondta, hogy nagy örömére az idén voltak a legtöbben a citerások ünnepén.

– A legfiatalabb fellépőink 8-9 évesek, a legidősebbek életkorát pedig nem tudom, de az biztos, ugyanolyan ügyesen bánnak a húrokkal, mint ifjú korukban. Szerintem a citerazene kedvelői, a citerások találkozóhelye ez, lehetőség a csoportok egymás közötti tapasztalat megosztására, egy kis beszélgetésre is, eszmecserére – nyilatkozta Dobó József.

A nagy citerás ősök emlékét idézve, pengették a húrokat fiatalok, idősek egyaránt. A legifjabbakként a muzslyai Tápai-Rúzsa, a zentai Vörös Bence, az óbecsei Forrás – Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ citeracsoportja, majd a muzslyai Szalma Árpád citeraszólista, az újvidéki Pörgető citerazenekart, Pozder Damján citeraszólista Magyarkanizsáról. A helybeli citerazenekar, valamint Szilasi Mihály tanítványa, Lele József citeraszólista, akinek tanítványa, Sándor Donát, a néhai Pöngető citerazenekar tagja sok év után először tért haza erre az eseményre, hogy játszhasson mesterével. Szajler Adrián temerini szólista is bemutatkozott, ugyanúgy az újvidéki Csúsztató zenekar, a törökkanizsai Székej Égető Krisztián, a temerini Kéknefelejcs citerazenekar és kórus a Szirmai Károly MME-ből, Mihók Attila csókai citeraszólista, az oromhegyesi Tiszamenti Zengő citerazenekar. Ezúttal is fellépett Zsadányi Bálint pacséri citeraszólista, a szenttamási Galáris citerahármas, a Pacséri Magyar Dalkör, az Ozoray Árpád MME citerazenekara, Kovács József torontálvásárhelyi citerás, Micsik Béla törökbecsei szólista, Borsi Ferenc citeraszólista és a sort a Flaman-Hézső citeraduó zárta.

A muzslyai rendezvényen minden alkalommal jelen van, sőt fel is lép Borsi Ferenc, citeraoktató, mentortanár, aki elmondta, hogy erre a rendezvénysorozatra igény van.

– Ehhez kapcsolódik az a gondolat is, hogy a közösséget élteti a hagyomány, mint egy cementálója, az tartja össze. Tehát rendkívül fontosak ezek a találkozók, és hál’ Istennek, itt, Muzslán is tovább éltetik ezt a zenei örökséget, ami én úgy gondolom, hogy fontos része az életünknek – mondta Borsi Ferenc.

Muzslya visszavárja a vajdasági citerásokat jövőre is, február utolsó szombatja már előre bejegyezhető mindenki naptárában.

  • Kónya-Kovács Otília