Muzslya

helyi közösség

Hírek

     A honlap főbb célja, hogy egy helyre gyűjtse, valamint hírdetse azokat az eseményeket vagy rendezvényeket amelyek a helyi közösség területén fognak megtörténni az előttünk álló időszakban. Ezen a helyen szeretnénk a kedves látogatóknak információkat nyújtani és tájékoztatni egy-két fontosabb információval az események helyszíneiről, időpontjairól, szervezőiről, a kapcsolattartó személyeiről és azok elérhetőségeiről.


A helyi közösségről

Muzslya, ill. Muzsla Szerbiában, Vajdaságban van. Közép-Bánát legnagyobb magyarlakta települése. Nagybecskerek Város egyik helyi közösségeként tartják nyílván, a város XIV helyi közösségét alkotja. A Bega folyó jobb partján fekszik, Nagybecskerek központjától 5 km-re délre, 450 ha területen, átlagban 78 m tengerszínt feletti magasságon. Ma mindössze 130 éves. А 2011-es népszámlálás adatai szerint Muzslyának 8200 lakosa van, abból megközelítőleg 5500 magyar ajkú polgár, a többi pedig főleg szerb nemzetiségű. 


Eseményekről

     Muzslyán több rangos és színvonalas rendezvény kerül megszervezésre, valamint tevékenységekben is gazdag az élet. Ezen a helyen mindig a két legfrisebb eseményre szeretnénk rámutatni. De a hírek/események menűben az események menűpontban elolvashatja a többi történések részletes bemutatóját is a kedves olvasó.


Az egyesületekről

   A falu telepítése óta a muzslyaik nagyon aktívak a társadalmi életben. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a Muzslya helyi közösség területén jelen pillanatban 22 egyesület van bejegyezve. Ezekbe az egyesületekbe töltik el a muzslyaiak a szabad idejüket, különböző tevékenységeket végezve: gyakorolják anyanyelvüket, ápolják hagyományaikat, irodalmi esteket szerveznek, előadásokat, mesemondásokat, nótákat írnak, zenélnek vagy éppen más társadalmi vagy közösségépítő tevékenységet folytathatnak. Akinek pedig a sport áll közelebb, az a különböző sport egyesületekben találhathja meg a neki megfelelőt.
   Ezekről ovashat a kedves látogató az Egyesületek oldalunkon.