A MAGYAR KULTÚRA NAPJA, Muzslya, január 22-e

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

 Szervezők: Szervó Mihály Általános Iskola és a Muzslai Petőfi Sándor MME
+381 63 642 198
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

 TÖPÖRTŐFESZTIVÁL, Muzslya, február 10-e 

A rendezvény célja a falusi, tanyai élet és a turizmus kínálatának ismertetése, valamint a töpörtő, mint muzslyai „brand”, azaz különlegesség népszerűsítése.

 Szervező: Fókusz Klaszter – Családi Gazdálkodók Egyesülete
+381 60 075 82 89
klasterfokus@gmail.com

SZILASI-NAP, Muzslya, február 24-e

 Szilasi Mihályra, Muzslya, Vajdaság és a Kárpát-medence neves citeraművészére emlékezve a rendezvény célja ezúttal is a citerázás népszerűsítése, a sajátos citerajátszás továbbörökítése és annak éltetése.

Szervező: Muzslai Petőfi Sándor MME
+381 63 642 198
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

MUZSLYAI LAKODALOM, Muzslya, május 18-a

A rendezvény célja az egykori bánáti és Magyar lakodalmi szokások és hagyományok bemutatása a fiatal nemzedék számára. Az esemény keretében vőfély-és koszorúslánytanfolyamra, menyecskeruha-bemutatóra, főzőversenyre és kiállításra is sor szokott kerülni.

Szervező: Rémusz-Hagyományápolók Egyesülete
+381 64 164 56 75
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

 ARATÓVERSENY, Muzslya, Napsugaras-tó és a Pony-farm, július 6-je

 A rendezvény célja a kézi aratás hagyományának megtartása és továbbadása, illetve, hogy a vajdasági, magyarországi és a romániai hagyományápoló egyesületek megismerjék egymás tevékenységét. Az esemény az idén ünnepli jeles jubileumát – 40 éves lesz.

Szervező: Fókusz Klaszter – Családi Gazdálkodók Egyesülete
+381 60 075 82 89
klasterfokus@gmail.com

NYÁRI MOTOROS-TALÁLKOZÓ, Muzslya, augusztus 17-a és 18-e

A muzslyai motoros tallozó a látogatotabb tallálkozók közé Szerbiában, köszönve a régi hagyományának, a jó szervezésnek , a nagy vendégszeretetnek. Erre a tallálkozóra közép Európa összes országából érkeznek motorosok. A házigazdák a vendég motorosoknak jó felszerelt kamphelyet, izletes étkezéseket, gazdag zenei programokat, érdekes motoros játékokon való részvételi lehetőséget, szervezett kirándulásokat, jó szórakozási lehetőségeket nyújtanak. Az idén kerül sor a 26. motoros tallálkozóra.

Szervező: Road Flyers Motorosklub
+381 65 416 79 56
roadflyers@gmail.com

 FALUNAP ÉS TEMPLOMBÚCSÚ, Muzslya, szeptember 13. és 15. között

 Szeptember második hétvégéjén a muzslyaiak falunapot és templombúcsút ünnepelnek. Ilyenkor kiállításokat, főzőversenyeket, sportmrkőzéseket, komolyzenei hangversenyeket, ünnepi szentmisét és még sok minden mást szerveznek.

Szervezők: Muzslya Helyi Közösségeés civil-szervezetei
+381 23 540 498
+381 23 549 812
+381 60 506 15 33
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

PÁSZTORNAP, Muzslya, október 19-e

Az állattenyésztésnek, ezen belül a juhtartásnak két olyan sajátosságát emelhetjük ki, melyek a nyári és téli legelők közti vándorlásból fakadnak, s amelyek jelentősen meghatározták/ meghatározzák a pásztorokéletét és kultúráját – egyrészt az embernek a természettel való rendkívül szoros kapcsolatát, másrészt pedig eme mesterség sajátos, elszigetelt voltát. A pásztorok, juhászok, kondások és kanászok egykori kunyhójának, háziállatőrző- és földművelési  eszközeinek, valamint a hagyományos mindennapi ételek és öltözékek bemutatásával a helybeli RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete közel két évtizede szervezi meg a Pásztornapot Muzslyán – nemzetközi jelleggel. 

Szervező: Rémusz Hagyományápolók Egyesülete
+381 64 164 56 75
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

JÓTÉKONYSÁGI KARÁCSONYI VÁSÁR, Muzslya, december 21-a

Minden évben összefognak a civil-szervezetek, magánvállalkozók és a közösség képviselői Muzslyán annak érdekében, hogy az egész napos Muzslyai Karácsony elnevezésű jótékonysági vásár teljes bevételét a rászorult, szegény és beteg sorsú gyerekek, családok és idősek megsegítésére, örömszerzésére fordítsák. Az eseménynek a helybeli Szűz Mária Szent Neve templom udvara és az Emmausz Fiúkollégium tornaterme ad otthont, ahol a 10 órától kezdődő kirakódóvásárt egy színvonalas, meglepetésekkel teli ünnepi műsor követ. A jótékonysági karácsonyi vásár  nem múlhat el a hagyományos ünnepi étkek, a forralt bor, pálinka és tea, illetve az édes és sós sütemények nélkül.

Szervező: Muzslyai plébánia és Muzslya Helyi Közössége
+38163642198
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs