DAN MAĐARSKE KULTURE, Mužlja, 22. januar

Manifestacija se organizuje u znak sećanja na dan kada je 1823. godine Ferenc Kelčei završio prečišćeni tekst pesme pod naslovom „Himnusz“, koja je kasnije muzikom Ferenca Erkela postala zvanična himna Mađara. Organizuje se svečana priredba, u kojoj učenici škole recitacijom i folklornim pesmama predstavljaju bogatu kulturu Mađara i šalju poruku bitnosti očuvanja maternjeg jezika i tradicija.

Organizator: Мužljansko Mađarsko Kulturno Umetničko Društvo„Petefi Šandor”zajedno sa Osnovnom školom Servo Mihalj
+381 63 642 198
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

FESTIVAL ČVARAKA, Mužlja, 10. februar

Tradicionalna manifestacija, takmičarskog karaktera, gde se učenici nadmeću u topljenju čvaraka.

Cilj ove manifestacije je  predstavljanje bogatih trpeza, koje su vekovima bile, a zahvaljujući marljivim žiteljima i danas su karakteristika ovih prostora.

Organizator: Klaster Fokus
+381 60 075 82 89
klasterfokus@gmail.com

DANI SILAŠIJA, Mužlja, 24. februar

Manifestacija se organizuje u znak sećanja na Mihalja Silašija, začetnika citraške muzike u Mužlji i u cilju očuvanja citre kao instrumenta. U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupaju mlađe i odrasle citraške grupe i citraši solisti iz cele Vojvodine I Mađarske.

Organizator: Мužaljnsko Mađarsko Kulturno Umetničko Društvo„Petefi Šandor”
+381 63 642 198
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

MUŽLJANSKI SVADBA, Mužlja, 18. maj

Manifestacija se organizuje sa ciljem da se prikažu, neguju i sačuvaju od zaborava običaji mađarskih i mužljanskih svatova.  U okviru tradicionalnog „Svadbenog bala“ održava se i susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine i šire. Oni će uz stihove i pesme, pristigle goste „predati” kumovima, koji će ih kasnije ugostiti i poželeti im veselo veče

Organizator: Udruženje negovaoca tradicije i kuvara u Mužlji –Rémusz
+381 64 164 56 75
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

ŽETELAČKE SVEČANOSTI, Mužlja, 6. jul

Manifestacija, koja se već 40 godina održava u cilju negovanja i očuvanja tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i hleba. Osim takmičenja kosaca, manifestacija obuhvata i izložbu i degustaciju banatskih gurmanskih specijaliteta, kao sastavnog dela svake žetve.

Organizator: Klaster Fokus
+381 60 075 82 89
klasterfokus@gmail.com

MOTOSUSRET, Mužlja, 17 – 18. avgust

Okuplja veliki broj ljubitelja dvotočkaša zemalja Balkanskog poluostvra, iz zemalja centralne Evrope… Za goste je pripremljeno mesto za kampovanje, ukusni obroci u svim danima manifestacije, bogat muzički program, interesantne bajkerske igre, organizovan je obilazaka atraktivnih turističkih destinacija u gradu i okolini. Ove godinu se organizuje 26. moto susret po redu.

Organizator: Moto KLub Road Flyers
+381 65 416 79 56
roadflyers@gmail.com

 

BUČ, Mužlja, 13 – 15. septembar

Manifestacija kojom se na tradicionalan način obeležava crkvena slava i dan naselja, obiluje bogatim i zanimljivim programima u vidu izložbi, kulturno-umetničkih, zabavno-muzičkih i sportskih događaja za posetioce svih uzrasta.

Organizator: MZ Mužlja
+381 23 540 498
+381 23 549 812
+381 60 506 15 33
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

PASTIRSKI DAN, Mužlja, 19. oktobar

Manifestacija koja će se po 15. put organizovati u cilju negovanja i predstavljanja tradicionalnih vrednosti koji su naši preci-pastiri vekovima unazad koristili u svakodnevnom životu i pri uzgoju životinja.

U okviru manifestacije održava se tradicionalno takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša i pastirskih jela, izložba domaćih životinja, bogat kulturno-umetničkom program, pokazne vežbe mladih bičevaoca, kao i prodajna izložba proizvoda iz domaće radinosti.

Organizator: Udruženje negovaoca tradicije i kuvara u Mužlji –Rémusz
+381 64 164 56 75
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs

BOŽIĆNI VAŠAR, Mužlja, 21. decembar

Članovi nekoliko organizacija, udruženja, meštani i Mesna Zajednica Mužlja organizuju tradicionalni humanitarni vašar Božić u Mužlji u fiskulturnoj Sali Doma za učenike Emaus i u dvorištu Katolička crkve. Cilj ove akcije jeste da se od prihoda manifestacije, donacija i priloga dobrih ljudi božićnim i novogodišnjim paketićima obraduju ona deca, porodice i starija lica, koja su bolesna i žive u veoma teškim uslovima.

Organizator: Mesna Zajednica Mužlja
+38163642198
mz.muzlja@grad.zrenjanin.rs