OŠ “Servo Mihalj” Zrenjanin-Mužlja

   Istorijat naše škole je strogo vezan sa nastankom naselja. Mužlja je nastala 1890 godine kao rezultat naseljavanja tadašnje Mađarske Kraljevske Komore, a školsko zvono se prvi put oglasilo 1893 godine u državnoj, narodnoj osnovnoj školi, koja je tada imala četiri odeljenja (u ulici Kun Bele, u zgradi sadašnjeg Kluba Motorista “Road Flyes”).

   Prvi prosvetni radnik naše škole bio je Šandor Gruis i imao je funkciju direktora i učitelja. Pored njega decu su podučavali njegova supruga-učiteljica i učitelj Šandor Segfi. Nastava se odvijala u dve smene, sa 420 učenika, koja su prilično neredovno pohađala časove. Naime, žitelji Mužlje živeli su pod veoma teškim uslovima, te su deca od 8-10 godina već obavljala fizičke poslove kući i na njivama.

   Između 1920 i 1930 nastali su prvi salaši u ataru Mužlje (bilo ih je ukupno 70). Za decu koja su živela na salašima, sagrađena je škola na Deonici 1936 godine, koja je radila do 1985.

   Krajem 1928 doseljeno je 19 optant porodica u tzv.Gornju Mužlju. U blizini Todorovog salaša tada je sagrađena tzv.optant škola, za decu srpske nacionalnosti, koja je radila do 1955. Poslednji učitelj škole u Deonici bio je Veselin Dimitrijević.

   Obe škole imale su izuzetno veliku ulogu u kulturnom i društvenom životu sela – i opismenjavanje nepismenih se odvijala u zgradama ove dve škole.

   1955 godine osnovna škola u centru Mužlje postala je osmogodišnja.

   Zgrada u ulici Servo Mihalja sagrađena je 1964 godine. U početku je radila kao četvorogodišnja, da bi vremenom postala osmogodišnja. 1972 godine u centru sela sagrađena je nova škola. Tada je OŠ “Servo Mihalj” imala 1270 učenika.

   Dakle, nastava se već od 1964 godine odvijala u dve zgrade, na mađarskom i na srpskom jeziku. Naša škola je i dan danas dvojezična.

   OŠ “Servo Mihalj” danas broji ukupno 588 učenika i 42 odeljenja. Veliko smanjenje đaka je posledica masovnog iseljavanja u inostranstvo, kao i inače niskog nataliteta.

Szervó Mihály ÁI - Muzslya

Atila Molnar

Direktor

Adresa: ul. Mađarske Komune br. 55
23206, Mužlja

Szervó Mihály iskola

Centralna zgrada

Adresa: ul. Mađarske Komune br. 55
23206, Mužlja

Szervó MIhály iskola kinti épülete

Druga zgrada škole

u ulici Servo Mihalja

Adresa: ul. Servo Mihalja br. 64/a
23206, Mužlja

Predškolska ustanova

   Objekat ,,Snežana” je u sklopu Predškolske Ustanove Zrenjanin, vrtić je na trećoj lokaciji otkako postoji naselje Mužlja. Prvo zabavište je bilo u blizini ,,Parti” škole, drugi u zgradi sadašnje pošte.

    1975-te su je namenski sagradili i smatrala se najsavremenijim objektom. U školskoj 1984/85-oj godini je krenuo vaspitno-obrazovni rad i na srpskom jeziku.

    1995 godine je vrtić izgoreo usred namerne paljevine. Grupe su bile premeštene u zgradu KUD ,,Petefi Šandor” i OŠ. ,,Servo Mihalja”. Uz veliku pomoć grada Zrenjanina i mesnog samodoprinosa objekat je vraćen u funkciju za nepunih 50 dana. Na svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Budimpešte, Gabor Demski.

    1999 u toku NATO bombardovanja objekat nije radio zbog bezbednosti dece. Pošto nije pretrpeo štete, te jeseni su nastavili sa radom.

    Zbog velikog broja dece, njih 210, neophodno je bilo proširiti kapacitet objekta. U tome je pomogao USAID-ADF koji je doprineo izgradnji sprata na postojeće prizemlje. Tada su dobile adekvatan prostor jaslene grupe (0,5 – 3 god.) i obdanišne grupe (3 – 6,5 god.). Vaspitno obrazovni rad se odvija na dva jezika. Postoji mogućnost zbrinjavanja dece u zimskom i letnjem raspustu. Na grupama rade 2 vaspitača. Hrana se dobija iz Centralne kuhinje Predškolske Ustanove.

    U proleće 2019, na veliku radost dece postavlja se novo igralište u dvorištu vrtića, donacija Mađarskog Nacionalnog Saveta. Donatori su podigli i višlju ogradu radi bolje bezbednosti dece. 

    U školskoj 2019/2020-oj godini otvorena je jaslena, tri mešovite obdanišne i dve pripremne predškolske grupe, za blizu 110 dece. Od 12 vaspitača, njih 4 rade na srpskom jeziku. Tehničko osoblje broji 4 radnika.

Óvoda - Muzslya

Eržebet Bognar

Šef jedinice

Adresa: ul. Mađarske Komune br. 54
23206, Mužlja

Óvoda, játszótér - Muzslya

Rimokatolički župni ured

   Oni žitelji, tačnije 420 porodica, koji su bili kolonizovani i nastanjeni tu, bili su isključivo rimokatolici po veri. Za izgradnju crkve su već 1892. godine započete pripreme.  Prilikom pripreme plana naselja, crkva je zauzela centralno mesto, gledali su da se nalazi na istoj razdaljini i onima koji su sa jedne strane sela i onima koji su sa druge strane. Dok god se nije izgradila i posvetila crkva, 1902. godina, mise su održavane u školi koja se izgradila 1893. godine,  koje je svake nedelje vodio Ferenc Sabo, zrenjaninski biskup.

   Prva slava sela se održala 11. septembra 1898. godine na imendan „Marija“, koji dan je bio ujedno i dan krštenja crkve. Krst su postavili ispred ulaza u crkvu. Jene Ronai, glavni biskup, je mnogo učinio za to da se crkva što pre izgradi. Novac potreban za izgradnju crkve se pribavio od Mesne zajednice i doprinosa meštana, kao i iz donacija: riznica je bila najveći darodavac, a pored nje i svaka parohija, i županija je prikupljala priloge. Crkva leži na teritoriji od 380 m2, a visina tornja je 36m. Izgrađena je u realistično-klasičnom stilu. Sve crkve koje su izgrađene posredstvom riznice tokom XIX veka su ovog građevinskog stila. Ministar za poljoprivredu je kao donator darovao crkvi „Ime Marijino“, raskošni oltar „Svete Marije“, u gotskom stilu, koja je nastala u Temišvaru. Natpis iznad svetinje do 1919. godine bio je: “Kraljice Mađara, moli se za svoj verni narod“, nakon toga se natpis promenuo u „Kraljice anđela“. 1984. godine je opet došlo do promene natpisa u „Marijo, pomoćnice Hrišćana, moli se za nas“.

   1965. godine godine su stigli članovi saleskog reda u Mužlju: Jožef Tkalec (1965-69), Stefan Zorko (1965-85), brat Janoš Pavel (1965-79), Anton Horvat (1966-73), Stanko Tratnjek (1979-), Janez Maršič (1972-74), Srečko Golob (1978-89), Janez Jelen (1983-), Stojan Kalapis (1987-) i Zoltan Varga (2003-), sa kojima je krenula potpuno nova era u životu lokalne biskupije.

   Salezi su uzeli pod svoje tutorstvo omladinu, prateći učenje i stavove svetog Janoša Bosco, te su zbog toga 1979. godine podigli u dvorištu županije više objekata za veronauku za decu i omladinu.

   Selo se proširivalo u pravcu grada, nastale su novije i novije ulice. S tim se povećavao i broj žitelja, koja je za potrebu imala izgradnju još jedne crkve, koja je bila u planu već duži niz godina. 9. juna 1991. godine su postavili i posvetili kamen temeljac za izgradnju crkve pod nazivom „Savio Sveti Domonkoš“ u ulici Tot Ištvana. Radovi su se tako dobro odvijali da su iste godine 19. decembra stavili pod krov crkvu. Sledeće godine su počeli sa izgradnjom županskog doma pored crkve.

   Crkvu „Savio Sveti Domonkoš“ je posvetio mons. Laslo Hužvar, okružni biskup, 15. maja 1994. godine, u prisustvu župnika okolnih sela, popova i uticajnih ličnosti javnog života naselja. Mužlja spada među ta malobrojna naselja gde su u XX veku svetili crkvu. Poseduje čak dve rimokatoličke crkve. Krštenja dece, prva pričest koja se obavlja u trećem razredu osnovnih škola, krizmanje učenika osmih razreda kao i sklapanje brakova, sve se to odvija u crkvi „Ime Marijino“. Za veće katoličke praznike organizuje se povorka po ulicama koje okružuju centralnu crkvu u Mužlji.

Római katolikus plébánia

Ime Marijino Rimokatolički župni ured

Stojan Kalapiš - Župnik

Adresa: ul. Mađarske Komune br. 56
23206, Mužlja

Savio Szent Domonkos-templom

Sveti Dominik Savio

Adresa: ul. Tot Ištvana br. 16
23206, Mužlja

Dom za učenike "Emmaus"

Kratka istorija doma za učenike “Emmaus”

   Stanovnike u srednjebanatskom okrugu je mnogo dotakao rat među bratskim južnoslovenskim narodima koji se odigrao devedesetih godina. Mnogo mladih mađarskih porodica, pojedinaca je napustilo zemlju, da bi na ovaj način spasili svoj život i život svojih najmilijih. U školama, kako u osnovnim, tako i u srednjim i visokoobrazovnim, je iz dana u dan opadao broj mađarskih đaka. Iz tog razloga dovedena je u opasnost opstanak mađarskih odeljenja u zrenjaninskim srednjim školama. Mnogi roditelji nisu mogli materijalno da priušte putovanje učenika u zrenjaninske srednje škole, zbog visokih materijalnih troškova, a mnoge linije autobuskog prevoza su i ukinuli zbog neprofitabilnosti.

   Tu se pojavila potreba da se nađe novo rešenje u tom cilju da ne bude ispada u daljem školovanju mađarskih đaka koji žive na selu. Devedesetih godina prošlog veka između tadašnjeg mužljanskog rukovodstva i poglavara crkve se rodio jedan dogovor i kao rezultat toga se rodila ideja da se izgradi jedan dom za učenike za dečake u Mužlji. Pošto je u vreme Slobodana Miloševića samo imovina crkve bila sigurna od konfiskacije, teritorija koji se manje „dira”, tako se rodila odluka da se dom za učenike izgradi na teritoriji crkve. U domu za učenike su obe interesne strane videle mogućnost za mađarske đake, koji ne žive u gradu, da nastave svoje srednjoškolsko školovanje u zrenjaninskim školama na mađarskom jeziku. Tada je već postojao i radio ženski dom za učenice u zrenjaninu pod rukovodstvom sestre Gizele. Oni koji su hteli da učine nešto u interesu mađarskih đaka, od strane crkve, su bili pop Stanko Tratnjek, poreklom Slovenac, i otac Stojan Kalapiš, poreklom iz Bugarske. Direktor „Fondacija časne sestre”, paroh Čete, je u više navrata bio na licu mesta, i upoznao se sa činjenicama i raznim problemima, i kao rezultat toga stigla je pomoć fonda. Saleski odred je isto pružio značajnu materijalnu  podršku za izgradnju muškog doma za učenike koji bi odgovarao kriterijumima XXI veka. Radovi oko izgradje doma za učenike su trajali oko dve godine, od 2000. do 2002. godine. Biskup Banskog okruga msgr. Laslo Hužvar je takođe podržavao izgradnju, i dao je svoj blagoslov, moleći se prema Gospodu.

   U domu za učenike ima mogućnosti da stanuje 79 dečaka, tokom cele nedelje, i da na taj način nastave svoje srednjoškolsko obrazovanje u zrenjaninskim školama u postojećim mađarskim odeljenjima. Na ovaj način su dati uslovi za otvaranje razreda na mađarskom jeziku, jer ima dovoljno đaka, zahvaljuljući muškom i ženskom dom za učenike. Među onima koji su u domu za učenike, godišnje ima oko 10-12 završnih đaka, što znači, da najmanje toliko đaka prvaka srednjih škola može prihvatiti dom za učenike na godišnjem nivou. Više vaspitača vodi računa o učenju đaka u domu i o programima koje imaju u slobodno vreme. Do 2008. godine se izgradio i ograđen, osvetljen sportski teren, dom za učenike ima dobro opremljenu biblioteku koja sadržava više od hiljadu knjiga, poseduje kapelu, informatičku učionicu, sobu za učenje, soba za druženje, soba za gledanje TV-a, fiskulturnu salu, konstantan internet i mogućnost korišćenja telefona. Kuhinja je odlično opremljena, trpezarija odiše prijatnom atmosferom, trokrevetnim sobama pripada po jedno kupatilo, a zimi centralno grejanje obezbeđuje prijatnu temperaturu potrebnu za učenje.

   U domu za učenike za vreme prolećnog, letnjeg i zimskog raspusta za omladinu organizuje se razni kursevi, druženja, sastajanja, duhovne vežbe. Rukovodioci doma za učenike veliku pažnju posvećuju vaspitanju dece i što boljim postignutim rezultatima u školi, oni su pod konstantnom prismotrom, pomaže im se u rešavanju raznih problema, prepreka i otvoreni su za svaki dogovor.

   Vođenje doma za učenike i usmeravanje života đaka u domu za učenike  je povereno župniku Stojanu Kalapišu, njega prihvataju mladi, ima ugled među njima, jer u svakom pogledu i u svako vreme pomaže mladima, bez obzira na situaciju i na vreme. Pored obaveza koje ima vezano za crkvu i bogosluženje, ostalo vreme provodi u domu za učenike, još od 2002. godine od kad dom postoji.

   Žolt Gerdof  koji je rođen 1979. godine i Ferenc Gabona koji je rođen 1973. godine su desna ruka župnika Stojana. Oni su operativni radnici, drže sve u domu za učenikeu, prate život učenika iz sata u sat, svaki dan isplaniraju, organizuju i proprate.

Emmausz kollegium

Žolt Gerdof

Menadžer

Adresa: ul. Mađarske Komune br. 56
23206, Mužlja

Zdravstvo

   Od osnivanja naseljenog mesta je prošlo skoro 80 godina dok je Mužlja dobila zdravstvenu ambulantu. Do tad je iz Zrenjanina izlazio lekar nedeljno dva puta koji bi pregledavao pacijente. Nakon završetka drugog svetskog rata formirali su zdravstvenu ambulantu u dvorištu parohije crkve, u delu koji je gledao na put, gde je kao ambulanta radila sve do 1955. godine. Međutim, do tada su se menjala vremena i trebalo je da se vrati crkvi ono što je oduzeto od nje, tako je ambulanta bila preseljena u prostorije Mesnog Saveta, u levo krilo. Kako je broj stanovništva  brzo rastao, tako su ove prostorije postale suviše male, te se ukazala potreba da se izgradi jedna nova zgrada gde se ambulanta 1966. godine konačno preselila. Trenutno ambulanta za pacijente ima na raspolaganju tri lekara opšte prakse, radnim danima u dve smene. Vikendima samo onda kada na njih pada red po rasporedu centralne zdravstvene ustanove.

   U istoj zgradi je dobila svoje prostorije i stomatološka ambulanta, koja radi radnim danima u jednoj smeni. Na žalost, po novijem radi samo stomatolog za odrasle, a stomatologa za decu su premestili u ambulantu Dečijeg dispanzera u Zrenjaninu.

   Kontakt telefon je:  023/549-821.

   Nakon velikog truda i podstreka uprave Mesne kancelarije, nakon više godina konačno su dobili saglasnost da se pored zdravstvene ambulante u Mužlji izida i zdravstvena ambulanta za decu, koja je 2006. godine i predata na korišćenje. Cilj je bio da đaci iz obe škole u Mužlji, i đaci koji su u predškolskom uzrastu, njihovi roditelji, ne moraju brinuti o tome kako će stići do Dečijeg dispanzera u grad. Za izgradnju i uređenje ambulante novac je pribavljen od samodoprinosa. U početku lekar je radio svaki dan, primao decu na    pregled, međutim u poslednje vreme samo ponedeljkom, sredom i petkom.

Kontakt telefon je: 062-804-11-46.

   Prvu apoteku u Mužlji su otvorili 1970. godine u jednoj prostoriji zadruge koja je bila okrenuta ka glavnoj ulici, sve dok se nije preselila u novo izgrađeni prostor  pored današnje zdravstvene ambulante. Nakon par godina rada kao državna apoteka, skoro su je privatizovali.

   Prva privatna apoteka je u Mužlji otvorena 1996. godine pod imenom „Galla farm”, na raskrsnici ulice Mađarske Komune i Bratstva i jedinstva, gde radi još i danas, s tim da je pod drugim imenom i drugim vlasnikom.

Kontakt telefon je: 023/540-315.

Orvosi rendelő

Zdravstvena ambulanta

Adresa: ul. Mađarske Komune br. bb
Mužlja, 23206

Gyermekorvosi rendelo - Muzslya

Dečiji dispanzer

Adresa: ul. Mađarske Komune br. bb
Mužlja, 23206

Gyógyszertár

Apoteka

Adresa: ul. Mađarske Komune br. bb
Mužlja, 23206