A parlamenti választások után, az önkormányzati választások előtt


A tavalyi év utolsó hónapjában, december 17-én, előrehozott köztársasági- és tartományi parlamenti választásokat tartottak Szerbiában, amelyeken a Vajdasági Magyar Szövetség önállóan vett részt. Itt az elején rögtön idézném Sztojkó Józsefet, a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnökét, aki elégedettségét fejezte ki az eredményekkel:

– Fontosnak tartom, hogy a vajdasági magyar közösség felismerte azt a pártot, amely minden tevékenységével arra törekszik, hogy megőrizze, összetartsa és megteremtsen minden feltételt a közöségünk itthon történő boldogulásához. A közösségünk számára egy ilyen egységes erő megadja azt a mozgásteret, amely lehetővé teszi, hogy a kampány ideje alatt ismertetett céljainkat, terveinket meg tudjuk valósítani.

Ami a konkrét számokat illeti, a köztársasági parlamenti választáson 64.747 szavazatot kapott a Vajdasági Magyar Sövetség, míg a tartományi választáson 63.721-et. A két választási eredmény eléggé kiegyensúlyozott, ami azt mutatja, hogy a választópolgárok egyformán fontosnak tartják mindkét szintet. A köztársasági szinten most jobbak az eredmények, mint az előbbi választáson, az 5 képviselő helyett 6 képviselője van a pártnak a parlamentben. Önálló frakciót hozhattak létre, melynek a vezetője dr. Pásztor Bálint, a frakcióvezető-helyettes Bájity Borisz, Kovács Elvira pedig a képvielőház alelnöke. A tartományi parlamenti választási eredmény alapján a VMSZ-nek 9 képviselője van, a tartományi képviselőházban a 2. legerősebb frakció, elkerülve jónéhány országos pártot és koalíciót.

A nagybecskereki eredményeket illetően elmondható, hogy a VMSZ köztársasági listája 1909 szavazatot kapott, a tartományi pedig 1972-őt. Muzslyán a 4 szavazóhelyen a köztársasági listára 782-en, a tartományi listára pedig 859-en szavaztak. Sajnos, azt is el kell mondani, hogy Muzslyán alacsonyabb volt a részvételi arány, amely mindössze 45,27%-tett ki, amíg a városi szintű kimenetel 59,39% volt. Ez azzal is magyarázható, hogy aki külföldön dolgozik nem tudott hazajönni a választás napján, de az is nyilvánvaló, hogy még mindig van olyan magyar választópolgár aki nem él a szavazati jogával. A még erősebb közösség érdekében ezt meg kellene tenni – magyarázta Sztojkó József:

 – Fontos a választásokon való a részvétel, hisz Muzslyán nagy megbecsülésre méltó, erős magyar közösség él, amely csak összefogással, összetartással tudja kimutatni erejét. A jó választási eredmények azok amelyek lehetővé teszik mindazon rendezvények, előadások, színdarabok, irodalmi estek, szavalóversenyek megszervezését, amelyeken lehetőségünk van az anyanyelvünk, kultúránk, hagyományain őrzésére, ápolására, hiszen meggyőződésem, hogy csak így maradhatunk meg erős közösségként itt, a szórványban. Ezen a részvételi arányon szeretnénk javítani az előttünk álló önkormányzati választáson, amelyre a tavasz végén vagy a nyár elején kerülhet sor. Most az elmúlt választások eredményeit értékeljük, valamint figyelembe véve a polgárok igényeit, programtervet dolgozunk ki az előttünk álló ciklusra, amelyet a kampány ideje alatt mutatunk be a polgároknak, abban reménykedve, hogy minél nagyobb számban vesznek majd részt az előttünk álló önkormányzati választásokon – fejezte be a VMSZ nagybecskereki városi szervezetének elnöke.

  • Molnár Aranka