Posle parlamentarnih izbora – pre lokalnih izbora


Poslednjeg meseca prošle godine, 17. decembra, u Srbiji su održani vanredni republički i pokrajinski parlamentarni izbori na kojima je samostalno učestvovao Savez vojvođanskih Mađara. Na početku želim da citiram Jožefa Stojka, predsednika gradske organizacije SVM-a, koji je izrazio zadovoljstvo rezultatima:

– Mislim da je važno da je mađarska zajednica u Vojvodini prepoznala stranku koja svim svojim aktivnostima nastoji da sačuva, održi na okupu i stvori sve uslove da naša zajednica napreduje na domaćem terenu. Za našu zajednicu, takva ujedinjena snaga nam daje prostor da ostvarimo svoje ciljeve i planove predstavljene tokom kampanje.

Što se tiče konkretnih brojeva, Savez vojvođanskih Mađara je na republičkim parlamentarnim izborima dobio 64.747 glasova, a na pokrajinskim 63.721. Dva izborna rezultata su prilično izbalansirana, što pokazuje da birači smatraju da su oba nivoa podjednako važna. Na republičkom nivou rezultati su sada bolji nego na prethodnim izborima, stranka umesto 5 ima 6 poslanika u parlamentu. Uspeli su da stvore nezavisnu frakciju, čiji je predsednik dr. Balint Pastor, zamenik predsednika frakcije Boris Bajić, a Elvira Kovač je izglasana za zamenika predsednika skupštine. Na osnovu rezultata pokrajinskih parlamentarnih izbora, SVM ima 9 poslanika, 2. najjaču frakciju u pokrajinskom parlamentu, pored nacionalnih partija i koalicija.

Što se tiče zrenjaninskih rezultata, može se reći da je republička lista SVM-a dobila 1.909 glasova, a pokrajinska 1.972. U Mužlji je na 4 biračka mesta za republičku listu glasalo 782, a za pokrajinsku 859 ljudi. Nažalost, mora se reći i da je stopa učešća bila niža u Mužlji, koja je iznosila svega 45,27%, dok je na nivou grada bila 59,39%. Ovo se može objasniti i činjenicom da oni koji rade u inostranstvu nisu mogli da dođu kući na dan izbora, ali je očigledno i da još uvek ima mađarskih birača koji ne ostvaruju svoje biračko pravo. To treba učiniti zarad još jače zajednice – objasnio je Jožef Stojko:

 – Važno je učestvovati na izborima, jer u Mužlji postoji jaka i ugledna mađarska zajednica, koja svoju snagu može da pokaže samo kroz jedinstvo i zajedništvo. Dobri izborni rezultati su ono što omogućavaju da se organizuju sve manifestacije, priredbe, predstave, književne večeri, recitatorska takmičenja na kojima imamo priliku da čuvamo i negujemo svoj maternji jezik, kulturu i tradiciju, jer sam uveren da je to jedini način da ostanemo jaka zajednica ovde u manjini. Želeli bismo da poboljšamo ovu stopu učešća na predstojećim opštinskim izborima, koji se mogu održati krajem proleća ili početkom leta. Sada ocenjujemo rezultate prošlih izbora, kao i vodeći računa o potrebama građana, izrađujemo programski plan za predstojeći ciklus, koji ćemo građanima predstaviti tokom kampanje, nadajući se da će što veći broj učestvovati na predstojećim opštinskim izborima, zaključio je predsednik Gradske organizacije SVM-a.

  • Aranka Molnar