17. Pastirski dani


Pravo jesenje vreme, kiša, nije sprečila stanovnike Mužlje, članove Udruženja čuvara tradicije REMUS, da druge subote oktobra organizuju Pastirske dane, koje je uključivalo nekoliko takmičenja, igre veštine i izložbe. Manifestaciju je otvorio Viktor Molnar, zamenik direktora Fonda za razvoj poljoprivrede Vojvodine, koji je sa zadovoljstvom učestvovao na ovoj manifestaciji, koja je bila ne samo druženje, takmičenje, već i više, jer je mladima prikazano kako su nekada živeli naši preci, kojim delatnostima su se bavili, šta su se radili, kakva je tradicija ostala posle njih.

Na otvaranju rezime na osnovu svog istraživanja dala je lokalna istoričarka Aranka Palatinuš, koja je prikupljala podatke od pravih pastira, čuvajući informacije za buduće naraštaje, ističući da su pastiri bili na pašnjacima od Đurđevdana do dana Svetog Martona.

Takmičenje u kuvanju održano je u bašti KUD „Šandor Petefi“, u okviru kojeg su se kuvali ovčiji paprikaš u 20 kotlića, a dve ekipe su pripremile čobanski obrok, i to krompir supu i prženu taranu. U takmičenju kuvanja ovčijeg paprikaša, najukusniji skuvao je Janoš Palatinuš. Drugi pehar pripao je Temerinu, zaslužili su ga članovi tima „Dobre komšije“, dok je treći pehar preuzeo Antal Kiš iz Mihajlova. Dragan Lukić, Arpad Mojsko, Erne Tot i Zoltan Orban takođe su dobili medalje za svoje ovčije paprikaše. U spremanju pastirskog jela, prvu nagradu je odnela tarana, koju je skuvala Hilda Damjanov, dok je druga bila Eržebet Šetet.

Pored takmičenja u kuvanju, održano je i takmičenje u kategoriji slanih i slatkih kolača, a ocenjivale su se i rakije. U oblasti kolača, odnosno u slučaju slanih, Ilona Duga je pored prvog dobila i drugu nagradu, Eržebet Fodor je takođe zauzela drugo mesto, a žiri je dodelio tri treće nagrade Rozalija Koso, Marika Maron i Katalin Sabo. Marika Maron briljirala je u slatkim kolačima, Eržebet Šetet i Katalin Sabo su se vratile kući sa drugom nagradom, dok su Ester Olah, Eva Farkaš i Aranka Palatinuš osvojile treću nagradu. Po oceni žirija, najbolju rakiju je ispekao Erne Tot iz Mihajlova, zatim Mihalj Gobor iz Temerina, a treće mesto pripalo je Branku Trifkoviću. Piće mađarskog tima iz Đenđeša zaslužilo je posebnu nagradu.

Na istom mestu, u dvorištu Petefija, pastiri su isprobavali pastirske sprave, ali su u isto vreme mladi mogli da se oprobaju u pastirskim igrama, a mogli su i da isklesaju štapove. Izviđači su ovde uglavnom bili vešti, jer i oni imaju određeno iskustvo u ovoj oblasti.

U sedištu čuvara tradicije, u Mađarskoj kući, otvorena je velika izložba koja je obuhvatila svaki mali aspekt pastirskog života. U međuvremenu, Ervin Siveri je zainteresovane upoznao sa pletenjem kančike, a Magda Viorika pokazivala je tajne filcanja.

Zahvaljujući Zoltanu Budaiju, koji se bavi uzgojem domaćih životinja, prisutni su mogli da vide i dva magarca i dve ovce. Već duže vreme smarta da deca životinje poznaju samo sa televizije, doveo ih je u selo i na licu mesta mogli su da pomiluju pitome životinje.

  • Otilija Konja-Kovač