Regrutacija izviđača i dan izviđača


U organizaciji izviđačkog okruga Torontal, koji okuplja banatske izviđače, održana je uspešna regrutacija, a istovremeno je održan i Dan izviđača u Mužlji. Dana 23. oktobra, dvorište parohijske crkve u Mužlji bilo je ispunjeno mnogim izviđačima, ali možda i sa još više posetilaca. Pored ovdašnje dece, došli su i mladi iz Banatskog Dvora, Mihajlova, Lukinog sela, a došli su i gosti iz Temerina, budući izviđači kao i pomoćnici i odrasli.

Kako je rekla Hilda Šiveg, predsednica izviđačkog okruga Torontal, pomoć im je dobro došla jer su svi bili iznenađeni kada su videli kako su se pojavili u lepom broju, a deca su sve prihvatila sa velikim interesovanjem. Bio je tu igre, veza, koji su pokušavale ne samo devojčice, već i dečaci, i obrnuto, i devojčice su se oprobale u pirografiji. U tome je bio i skriveni plan organizatora, da se mladi podstiču na izviđačke aktivnosti, jer cilj bi im mogao biti da posle prstena marame, dobiju samu izviđačku maramu. Pored ovih aktivnosti, naslikali su čak i kartice sa slikom izviđačkog ljiljana, pravili narukvice, učili narodne pesme, ali nisu izostavljene ni igre. Pored izviđačkih igara veliki akcenat stavljen je na narodne igre. Iskorišćeno je i igralište u parohijskom dvorištu: klackalica, ringišpil koji se okrećem ljudskom snagom (dečijom), nisu ostali prazni. Odskakivale su i lopte na fudbalskom terenu.

            Veliko interesovanje vladalo je i za prostor gde su izviđači logorovali, pošto je sve odatle krenulo, kako je to bilo prirodno za izviđače, podizala se zastava, pevala se izviđačka himna,  i zvaničnik „zvanično“ najavio program. Mnogi još nisu znali tekst izviđačke himne, ali su svi uzbuđeno gledali svaki trenutak da bi potom zapamtili ono što su doživeli.

Mađarski savez izviđača Vojvodine trenutno broji oko 400 izviđača. Rade u 12 timova i u timovima koji su u nastajanju – to smo već čuli od predsednika Ferenca Gabone, koji je dodao da će izviđačka godina početi istovremeno sa školskom, pa će regrutacija početi širom Vojvodine, i veoma je bitno prevazići negativne efekte zatvorenosti koje nosi trenutna epidemiološka situacija, i treba da se udaljite i zamenite sedenje za računarom korisnim stvarima. Budući izviđači su mogli naučiti da ovaj pokret neguje i ljubav prema prirodi, ispunjavanje dužnosti, poštovanje zakona i dobra dela tokom dana. Formiranjem u grupe deci se daje mogućnost da iskažu svoju kreativnost, interesovanje, sposobnost.

            Posetiocima pokazan je svaki detalj, i mnogima se dopalo ono što su tamo videli, kako se postavlja šator, kako se pravi držač za lavor, pa čak i držač za cipele. Da biste to uradili, takođe morate da naučite kako da vezujete čvorove, pokazane su jedna ili dve od ovih metoda, ali su takođe navedeni i alati koji se koriste. U slučaju izviđača, učenje nezavisnosti je takođe važan korak. Pravi je uspeh biti u mogućnosti da sami kreirate alate koje je teško napraviti. Neki su već ovom prvom prilikom počeli da rezbaruju nož, i zaista su uživali u tome.

Naravno, deca su razmišljala i o tome šta bi moglo da se računa kao dobro delo načinjeno tokom dana: na primer, pomoć ljudima, starijima i mlađima, ali i životinjama i biljkama. Ili, na primer, ako se ne podsmevamo nekom. Za dečake, ako ne čupaju devojčice za kosu ili ne povrede drugog, slabijeg.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, zakonodavstvo, upravu i nacionalnu manjinu – nacionalnu zajednicu prepoznao je i značaj ovog mužljanskog skupa, Dana izviđača, i njegovog blagotvornog uticaja na mlade, i zato je i putem konkursa podržao Izviđački okrug Torontal.

  • Otilija Konja-Kovač