Praznik citraša


Sredinom septembra održan je 17. Dan Silašija, a to je praznik citraša, u znak sećanja na svog velikog prethodnika Mihalja Silašija, koji je svojom jedinstvenom svirkom obogatio svet narodne muzike i bio veliki majstor sviranja citrom.

Na otvaranju Dana Silašija, pesmu Ferenca Fehera pod nazivom „Citra moga oca”, koja se sada može tumačiti kao himna, je izvela Monika Lazar, uz pratnju Jožefa Lelea. Manifestaciju je zvanično otvorio Ištvan Ternovac, član MNS-a, koji je takođe preneo svoje lično iskustvo susreta sa instrumentom siromašnih, citrom

Ponovo su došli svirači citrarske muzike iz cele Vojvodine. Nastupili su citrarski orkestar i mešoviti hor Grupe čuvara tradicije iz Mihajlova, citrarski orkestar „Keknefelejcs” iz Temerina i solista na citrama Adrijan Sajler, Lorant Ordog iz Ruskog Sela, i prvi put pred publikom citraši iz Novog Sada. Kao i uvek, i sad par citraša, Ištvan Flaman i Žolt Heže su neizostavni deo priredbe, Balint Žadanji iz Pačera oduševio je publiku svojim sviranjem, a nastupio je čak i mađarski pesnički krug iz Pačira. Od meštana nastupio je i citraški par Maca-Tini, kao i par Salma-Kočiš, kao i solista Jožef Lele, ali su nastupili i mešoviti hor i citrarski orkestar KUD „Šandor Petefi”. Veče je svojim prisustvom uveličao Ferenc Borši, umetnik na citrama rođen u Čoki, koji je ovog puta meštanima uručio i zvučnik, omogućio im da se bolje upoznaju sa muzikom na citrama.

Dan Silašija podržali su Fondacija „Betlen Gabor” i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

  • Otilija Konja-Kovač