Naša škola je obogaćena učionicom „Siveri”


Svečanim programom i nesvakidašnjim časom književnosti svečano je otvorena učionica „Siveri” u Osnovnoj školi „Servo Mihalj” u Mužlji. Učenici sedmog i osmog razreda su doprineli ovoj manifestaciji, iako Siverijeve pesme nisu bile lake za recitovanje, rado su prihvatili izazov i izvedeno je nekoliko pesama u njihovoj interpretaciji.

Posebno književno veče počelo je polaganjem venaca, jer statua Siverija od prošle godine stoji ispred KUD „Šandor Petefi” u Mužlji, u blizini škole. Učenici su tu postavili cveće, ali je Čila Labadi Molnar izvela i pesmu pod nazivom „Planiranje društva”.

Ideja da se napravi učionica pojavila se pre dve godine. Atila Molnar, direktor škole, seo je za sto sa članovima Umetničke scene „Janoš Siveri” i izneo svoju ideju da se pesnik rođen u Mužlji na ovaj način može sačuvati. Posle ideje je usledila akcija prošle godine, i učionica „Siveri” je završena, samo je zbog epidemijske situacije otvaranje uvek odlagano. Sredinom oktobra, međutim, održana je svečano otvaranje učionice, praćena časom književnosti. Tokom večeri, zahvaljujući Jolanki Kovač, umetničkoj direktorki SZJMSZ i bibliotekaru škole, prisutni su mogli da čuju kako se razvijao pesnikov kratki život, a učenici su recitovali Siverijeve pesme. Izvedeni su i pobednički radovi na konkursu „Imre Kertes”, Siverijeve pesme sa muzikom, a zahvaljujući tehnici i sačuvanim video zapisima, prisutni su mogli da vide i Janoša Siverija tokom izvođenja pesme „Vavilon”.

Dok su se približavali učionici, posetioci su već mogli osetiti kao da idu ka nekoj posebnoj lokaciji. Janoš Siveri, odnosno njegov portret, odlična je grafika na vratima koju je napravio nastavnik likovne kulture Ileš Juhas, koji je bio pesnikov prijatelj. Prelepo dizajnirane fotografije su na zidu učionice ljubaznošću Eržebet Utaši, udovice Janoša Siverija koji živi u Budimpešti. Na zidu, u tri zidna ormarića, bile su korice njegovih tomova, porodične fotografije, fotografije iz mladosti, diploma srednje škole, tablon, crtež iz detinjstva i poneki sastav. Jedan od pesnikovih sinova, Gabor Siveri i njegova porodica koji žive u Muzlji, takođe su doprineli pravljenju učionice. Jedan od pesnikovih unuka je još uvek učenik škole i očigledno ponosno ulazi na mesto održavanja časova književnosti, u učionicu nazvanu po njenom dedi.

Među učenicima izvođačima, Selina Požari i Teo Koso su takođe rekli da su veoma ponosni što znaju da je u njihovoj školi nekada učio Janoš Siveri, jedan od najvećih mađarskih pesnika 20. veka, i da svako u učionici može da nauči mnogo više o ovom piscu iz rodnog sela, a sada su i oni imali priliku da recituju stihove. Među izvođačima su bili i Teodor Lakatoš, Beata Duga, Mario Čorba, Beatriks Kardoš i Tamaš Mesaroš, koje je obučavala nastavnica mađarskog jezika i književnosti Eržebet Đurić.

Organizatori, nosioci ideje, sigurno su uspeli, jer bi učenici mogli bolje da upoznaju Janoša Siverija, ali je istovremeno cilj da se učenici bave Siverijevom poezijom, da čitaju poeziju i knjige.

Članovi Umetničke scene „Janoš Siveri“ žele da ubuduće ovu prostoriju koriste za održavanje drugih književnih večeri, na koje su dobrodošli učenici škole, ali i poštovaoci Siverija.

Državni sekretarijat za nacionalnu politiku obezbedio je materijal za realizaciju učionice, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, zakonodavstvo, upravu i nacionalne manjine – održano je vanredno književno veče i svečano otvaranje učionice „Siveri”.

  • Otilija Konja-Kovač