Sziveri tanteremmel gazdagodott az iskolánk


     Ünnepi műsorral, egy rendhagyó irodalomórával avatták fel a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában a Sziveri tantermet. A rendezvényhez nagy előszeretettel járultak hozzá a hetedikes és nyolcadikos diákok, és noha Sziveri verseit nem könnyű szavalni, mégis örömmel vették az akadályt, és tolmácsolásukban több költemény is elhangzott.

     A különleges irodalmi est koszorúzással kezdődött, hiszen az iskolához közel, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt áll tavaly óta a Sziveri-szobor. Ott virágot helyeztek el a diákok, ugyanakkor Molnár Lábadi Csilla előadásában elhangzott egy vers is, a Társastervezés című.

A tanterem kialakításának ötlete két éve vetődött fel. Molnár Attila iskolaigazgató ült asztalhoz a Sziveri János Művészeti Színpad tagjaival, és előterjesztette elképzelését, hogy a muzslyai születésű költőnek ilyen módon is őrizhetnék az emlékét. Az ötletet azután tavaly tett követte, el is készült a Sziveri tanterem, csak a járványhelyzet miatt mindig tolódott annak átadása. Október derekán viszont megejtették a tanterem ünnepélyes felavatását, kísérve az irodalomórával. Az est keretében Kovács Jolánka, a SZJMSZ művészeti vezetőjének, az iskola könyvtárosának jóvoltából hallhatták a diákok, hogyan is alakult a költő rövid életútja, emellett a diákok Sziveri-verseket mondtak. A Kertész Imre Intézet pályázatának nyertes alkotásai, megzenésített Sziveri-versek is elhangzottak, és hála a technikának, valamint a fennmaradt videóknak, Sziveri Jánost is láthatták a tanulók, a Bábel című versének előadása közben. 

A tanterem felé közeledve már eleve érezheti a látogató, hogy valami különleges helyszín felé tart. Az ajtóról „ráköszön” Sziveri János, azaz a portréja, egy kiváló grafika, amelyet még tavaly készített az iskola képzőművészet szakos tanára, Juhász Illés, aki mellesleg a költő barátjának mondhatta magát. A tanterem falára gyönyörű kivitelezésű fotók kerültek Utasi Erzsébet, Sziveri János Budapesten élő özvegye jóvoltából. A falon, a három faliszekrényben helyet kaptak köteteinek borítói, családi fényképek, fiatalkori fotók, érettségi bizonyítvány, tabló, gyerekkori rajz és néhány fogalmazás. A tanterem kialakításának folyamatához a költő egyik fia, a Muzslyán élő Sziveri Gábor és családja is hozzájárult. A költő egyik unokája még az iskola diákja, és nyilván büszkén lép be az irodalomórák helyszínére, a nagyapja nevét viselő tanterembe.

A fellépő diákok közül Pozsári Szelina és Kószó Teó is elmondta, nagy büszkeséggel tölti el őket annak a tudata, hogy Sziveri János, a 20. század egyik legnagyobb magyar költője, egykoron az iskolájukban tanult, a tanterem által pedig sokkal többet megtudhat mindenki a falu szülöttéről, és most arra is alkalmuk adódott, hogy Sziveri-verseket szavaljanak, és nyilván ezek után még több társuk ismerkedik a versekkel. A fellépők között volt még egyébként Lakatos Teodor, Duga Beáta, Csorba Márió, Kardos Beatrix és Mészáros Tamás is, akiket Đurić Erzsébet magyartanárnő készített fel.

A szervezőknek, az ötletgazdának is bizonyára sikerül a terve, ugyanis a diákok közelebbről is megismerhették, megismerhetik Sziveri Jánost, de ugyanakkor a cél az, hogy a diákok akár önszorgalomból is foglalkozzanak Sziveri költészetével, a verseskönyveket forgassák, olvassák.

            A Sziveri János Művészeti Színpad tagjai a jövőben ezt a termet más irodalmi estek megtartására is ki szeretnék használni, amelyeken az iskola diákjait, de Sziveri tisztelőit is szeretettel várják.

            A tanterem megvalósulásához a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága biztosította az anyagiakat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának hozzájárulásával pedig a rendhagyó irodalmi est, illetve a Sziveri tanterem avatója valósult meg.

  • Kónya-Kovács Otília