Citerások ünnepe


Szeptember közepén megtartották Muzslyán a XVII. Szilasi-napot, a citerások ünnepét, emlékezve a nagy elődre, Szilasi Mihályra, aki egyedi játékával gazdagította a népzene világát, és a sántaciterázás nagy mestere volt.

A Szilasi-nap megnyitóján ezúttal is elhangzott  az immár himnuszként is értelmezhető Apám citerája című Fehér Ferenc-vers, amelyet Lázár Mónika szavalt Lele József citerás kíséretében. Hivatalosan a rendezvényt Ternovácz István, az MNT tagja nyitotta meg, aki személyes élményét is megosztotta a szegények hangszerének is becézett citerával való találkozásáról is.

            A citeramuzsika népszerűsítői ezúttal is Vajdaság minden tájáról érkeztek. Fellépett a szentmihályi Hagyományápoló Csoport citerazenekara és vegyes kórusa, Temerinből bemutatkozott a Kéknefelejcs citerazenekar és Szajler Adrián citeraszólista, Kisoroszról érkezett Ördög Lóránt, ugyanakkor első alkalommal léptek nagyközönség elő az újvidéki Csúsztató citerazenekar tagjai. Ezúttal sem hiányzott a bemutatkozók sorából a Flaman István és Hézső Zolt alkotta citerakettős, Pacsérról Zsadányi Bálint kápráztatta el a közönséget játékával, és fellépett még a Pacséri Magyar dalkör is. A helybeliek közül bemutatkozott a Maca-Tini citerakettős, valamint a Szalma-Kocsis citerakettős, Lele József citeraszólista, de  ugyancsak színre lépett a Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa és citerazenekara. Az estet megtisztelte jelenlétével Borsi Ferenc, csókai születésű citeraművész, aki ezúttal egy hanghordozót is átadott a helyieknek, hadd ismerkedjenek a kiadványon szereplő citeramuzsikával.

            A Szilasi-nap a Bethlen Gábor Alap, valamint a Tartományi Művelődési Titkárság támogatásával valósult meg.

  • Kónya-Kovács Otília