Svečano je otvoren novi fudbalski teren sa veštačkom travom u zatvorenom prostoru


Sport u Mužlji aktuelan je već 131. godinu, a počeo je sa razvojem tek između Prvog i Drugog svetskog rata. Tada mladi ljudi, posebno deca učitelja i trgovaca, pokretali su razne igre, ali ove ekipe još nisu bile spremne da se takmiče. Sportski krug je formiran marta 1930. godine na inicijativu Ferenca Šimona i njegovog sina. Oni su tada sakupili igrače i tako formirani tim igrao je samo prijateljske utakmice. Tim je reorganizovan 1941. godine, kada je klub preimenovan u “Lehel”. Prošlog vikenda, ljubitelji sporta iz Mužlije i okoline mogli su da učestvuju na zapaženom događaju, jer su održali ceremoniju povodom obeležavanja 80. godišnjice lokalnog fudbalskog kluba “Lehel”, na kojoj je takođe predan novi fudbalski teren sa veštačkom travom.

Ove godine, kada zajedno proslavljamo 80. godišnjicu fudbalskog kluba, sa ponosom možemo reći da je ovaj Sportski centar izrastao u objekat sa više od 120 dece i mladih za obuku, kao i fudbalskom reprezentacijom za devojčice i zatvorenim terenom sa veštačkom travom. I na taj način uspeli smo da obezbedimo budućnost naše dece i sporta u Mužlji – istakli su u svom govoru.

Prisutne igrače, roditelje i ljubitelje sporta pozdravili su i Sabolč Palađi, generalni direktor Fudbalskog kluba TSC iz Topole i Laslo Kormanjoš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu:

– Ova ogromna investicija, koja iznosi 120.000 evra, urodiće plodom u godinama koje dolaze. Primarni cilj je da roditelji vaspitavaju svoju decu na zdrav način života, ali među ovim mladim ljudima naći ćemo igrače i decu koja će kao odrasli moći ozbiljno da se bave fudbalom. Ubuduće će biti potrebna veća finansijska podrška, a pomoć će pružiti i pokrajinski sekretarijat. Na vama je i da ga održavate, pa smo uvereni da ćemo sledeće godine podržati nabavku alata koji će pomoći deci da nesmetano vode svoje fudbalske utakmice.

Nakon govora, otac Kalapiš Stojan je blagoslovio sportski objekat, a potom i svečano otvorio pokriveni fudbalski teren. Tokom svečanosti, najmlađi su odigrali i nekoliko prijateljskih utakmica, a ekipa starih momaka iz Mužlje uporedila je svoje umeće sa igračima naselja Borč iz Mađarske.

Izradu fudbalskog terena na zatvorenom, sa veštačkom travom omogućili su Vlada Mađarske, Državni sekretarijat za nacionalnu politiku, Fondacija “Gabor Betlen”, Fudbalski klub TSC iz Topole, Fudbalski klub “Lehel” iz Mužlje, Savez vojvođanskih Mađara (VMSZ), i uz podršku Saveta mesne zajednice “Mužlja” i grada Zrenjanina.

  • Tivadar Borbelj