XV. Pásztornap Muzslyán

Pásztórnap

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápolók egyesületének tagjai 2019. október 19-én rendezték meg a XV. Pásztornapot, amely igen gazdag programmal várta a részvevőket, látogatókat egyaránt.

   A Pásztornap megnyitóján jelen volt Juhász Attila államtitkár is, aki a hagyományápolók rendezvényét nagyon nagyra értékeli, de ugyanakkor az állattenyésztésről is szólt beszédében, hiszen a Mezőgazdasági Minisztérium legújabb irányelve, hogy különösen odafigyelnek ezen ág fejlesztésére, serkentésére, támogatására.

Megnyitó

    A megnyitó után gazdag művelődési műsort adtak a helyi, valamint környékbeli műkedvelők.

   A szép időnek köszönhetően sokan ellátogattak az eseményre, amely két helyszínen zajlott: a Muzslai Petőfi Sándor MME udvarán és a Magyar Házban. Ez utóbbi helyszínre főleg a legfiatalabbakat várták, ahol volt nemezelés, körszövés és korongozás, agyagozás. Emellett egy kiállítás keretében mutatták be a pásztorok és más jószágterelők munkáját, a hozzájuk fűződő hagyományokat.

Főzőverseny

    A művelődési egyesület kerthelyisége adott otthont a főzőversenynek, amely keretében elsősorban birkapaprikást főztek a benevezettek, illetve különféle pásztorételekkel is próbálkozhattak. Mintegy harminc bográcsban rotyogott a finom étel, amely ugyancsak a sokszínűségről tanúskodott, hiszen Vajdaság minden tájáról voltak részvevők, de Magyarországról és Szlovéniából is érkeztek vendégek. A birkapaprikások közül a legízletesebbet a tordai Orbán Zoltán főzte, a pásztorételek mezőnyében pedig a gyöngyösi Baranyi József lett az első díjas.

   A Pásztornap keretében a hagyományos sütemények versenyét is megejtették, külön értékelték a sós, illetve az édes kalácsokat. A sós süteményekből 11, az édesekből 39 mintát értékelt a zsűri. A sós sütemények kategóriájában Fodor Erzsébetnek adományozták a serleget, aki több kalácsot is készített erre az alkalomra. Az édes kalácsoknál a legjobbaknak kijáró serleget az erzsébetlaki Simon Annus vehette át.

Még egy kísérőrendezvénye volt a Pásztornapnak.A kisüstiket is versenyeztették, a mintegy 30 fajta házi pálinkából a legjobbakat díjazták több kategóriában. A zsűrizést a Szent Márton Borkedvelők Egyesületének tagjai vállalták, akik értékelése szerint az idén egytől egyig csak jó minőségű nedüket versenyeztettek, ami jól megnehezítette a kóstolgatók dolgát.

Zsüri

   A cserkészek is résztvevői voltak a rendezvénynek, hiszen pásztorjátékokkal szórakoztatták az érdeklődőket, illetve a kíváncsi gyerekeknek bemutatták, hogyan „kézműveskedtek” régen a pásztorok, milyen mintákat lehet a botokra faragni.

  • Kónya-Kovács Otília