XV. Pastirski dan u Mužlji

Pásztórnap

19. oktobra 2019. godine članovi negovaoca običaja „RÉMUSZ” su organizovali pastirske dane, XV po redu,  koji je sa itekako bogatim programom dočekivao svoje goste i posetioce.

   Na otvaranju pastirskih dana bio je prisutan i Atila Juhas, državni ministar, koji pridaje veliki značaj organizaciji ovakvih događaja od strane negovaoca običaja. U svom govoru je pričao i o stočarstvu, jer sadašnji stav Ministarstva poljoprivrede je da posebnu pažnju posveti na razvoj ove grane, da pruže podsticaj i pomoć.

Megnyitó

   Nakon otvaranja pastirskih dana usledio je bogat program koji su sačinili lokalni i okolni negovaoci kulture.

   Zahvaljuljući lepom vremenu koje je poslužilo ovaj događaj, koji se odigravao na dve lokacije: u dvorištu KUD ”Petefi Šandor” i u „Mađarskoj kući”. Na ovoj poslednje nabrojenoj lokaciji su najviše očekivali mlade posetioce, gde su imali mogućosti da se bave filcovanjem, kružnim tkanjem i grnčarstvom. Pored ovih sadržaja, na jednoj od izložbi su prikazali radove pastira i odgajivača drugih vrsta životinja, i sve tradicionalne stvari koje su vezane za njih.

Főzőverseny

   U dvorištu kulturno umetničkog društva se odigralo takmičenje u kuvanju, u okviru koga je većina kuvala ovčiji paprikaš, a oprobali su se i u kuvanju raznovrsnih pastirskih jela. U oko tridesetak kotlića se krčkalo ukusno jelo, koja su bila veoma raznolika, s obzirom da su učesnici bili sa svih strana Vojvodine, čak su i iz Mađarske i Slovenije učestvovali gosti. Od ovčijeg paprikaša najukusniji je skuvao Zoltan Orban iz Torde, a u pastirskim jelima je Jožef Baranji iz Đenđeša, iz Mađarske, osvojio prvo mesto.

   U okviru pastirskih dana su organizovali i takmičenje u spremanju tradicionalnih kolača, gde su posebno ocenjivali slane, a posebno slatke kolače. Žiri je ocenjivao od slanih kolača 11 uzoraka, a od slatkih 39 uzoraka. U klasi slanih kolača Eržebet Fodor je osvojila pehar, koja je više kolača spremila za ovu priliku. U klasi slatkih kolača kao najbolja je primila pehar Anuš Šimon iz Belog Blata.

   Još jedan prateći program su imali Pastirski dani. Organizovali su i takmičenje za najbolju domaću rakiju, gde su od 30 vrsti domaćih rakija dodeljivali nagrade u više kategorija. Udruženje obožavaoca vina „Sveti Marton” su prihvatili da budu članovi žirija, po čijem mišljenju su ove godine u takmičenju bile samo prvoklasne rakije, što je u velikom otežao posao žirija.

Zsüri

   Na manifestaciji su bili prisutni i Mali izviđači koji su sa pastirskim igrama zabavljali prisutne, kao što su i radoznaloj deci prikazivali sa kojim rukotvorinama su se nekada davno pastiri zanimali, kakve mustre mogu da se urežu na štapove.

  • Otilia Konja-Kovač