Dve literalne večeri u organizaciji umetničke scene “Siveri Janoša”

Sziveri János Művészeti Színpad - irodalmi est

   Umetnička scena „Siveri Janoš” iz Mužlje je krajem septembra, već po nebrojeni put, održala umetničko veče pod nazivom „Ostale žene su pretpostavka”, tokom koga su se predstavili pojedini stvaraoci istočnobačkog i srednjebanatskog regiona.

   Dva mužljanska stvaraoca, Jolanka Kovač, pisac, pesnik i prevodilac, i Ferenc N. Cirok, pisac i pesnik, su vodili razgovor sa literarnim piscem Timeom Lenert-Moger poreklom iz Doroslova. Prisutni slušaoci su iz razgovora mogli čuti informacije o delima u pripremi, o rukopisima, u prvi plan su došli i planovi stvaraoca, ali isto tada se izrecitovala i po neka pesma i proza.

irodalmi-est
Sziveri János Művészeti Színpad - irodalmi est

   Predstavili su i jednu foto postavu u bibliotekarskoj sali KUD ”Petefi Šandor” gde su izložili radove umetnika, fotografa Janoša Stoka, takođe iz Doroslova. Na manifestaciji je nastupio i Rudolf Odri koji je sa svojom kompozicijom i preradama upotpunjavao program.

   18. oktobra 2019. godine postava „Siveri Janoš” je takođe održala jedno interesantno literarno več pod imenom „Leteće misli zatvorene u boci”, čiji je gost bio Laslo Geber pisac, pesnik, koji je rodom iz Skorenovca, a živi u Novom Sadu. Najviše pažnje se posvetilo skoro objavljenom delu „Stanovnici ostrva”, ali je bilo reči i o prethodno izdatim knjigama, kao i o rodnom selu, o Novom Sadu, o svom radnom mestu u novosadskom radiju. Moderator večeri je bila Jolanka Kovač, a saradnica je bila Čila Molnar-Labadi koja je čitala iz dela Lasla Gebera.

   Obe manifestacije je podržao fondacija „Betlen Gabor” iz Države Mađarske.

  • Otilia Konja-Kovač