Prvi put je organizovan festival kroštule u Mužlji

Csőregefesztivál

   U velikoj sali mužljanskog KUD-a „Petefi Šandor” nedavno je po prvi put organizovan  festival kroštule. Ideja se rodila među ženama sa veštim rukama u lokalnom „Klubu žena”, koje su na ovaj način želele upotpuniti i ulepšati „popodnevno okupljanje uz čaj” koje se održava u jesen.

   Dvadeset i pet grupa se prijavilo na događaj iz više naselja u Vojvodini, te na ovaj način su otežali posao žiriju – Magdolna Halai, Eržebet Šetet, Jožef Greguš, u izboru najbolje kroštule. Prvo mesto je osvojila Maria Paroci sa svojom kroštulom, drugi je bio mužljanski Janoš Šetet, a treće mesto je osvojila Marija Hanjik iz Belog Blata.

Csőregefesztivál - Fodor Katinéni
Csőregefesztivál

   Naša meštanka Katica Fodor više desetina godina unazad sprema kroštule, i to na najjednostavniji i najtradicionalniji način. Po njenom kazanju već i sam naziv slatkiša govori o tome da kroštula treba da bude šuškava, hrskava i fina.

   Jednom jajetu dodaje toliko brašna koliko jaje „prima“. Pored ovog stavim i kašičicu sirćeta, a potom rukom i oklagijom izradim testo. Zatim uz neprestano mešanje u vrućem ulju ispečem kroštule, a na kraju pospem sa šećerom u prahu. Sve ovo sam naučila od majke moje komšinice pre blizu šezdeset godina – saznali smo od tetka Katice.

Díjazottak

   Manifestaciju je podržavala fondacija „Betlen Gabor“ iz Države Mađarske.

  • Tivadar Borbelj