Első ízben rendeztek Csőregefesztivált Muzslyán

Csőregefesztivál

   A Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében a közelmúltban első ízben rendezték meg a Csőregefesztivált. Az ötlet megálmodói a helybeli Nők Klubjának szorgos kezű asszonyai voltak, akik a hagyományos őszi teadélutánt szerették volna ily módon még színvonalasabbá tenni.

   A rendezvényre huszonöten neveztek be Vajdaság több településéről, így a zsűrinek – Hallai Magdolnának, Sötét Erzsébetnek és Gregus Józsefnek – nehéz dolga volt kiválasztani  a legízletesebb csőregét. Első díjban a verbászi Paróczi Mária csőregéje részesült, második lett a muzslyai Sötét János, a harmadik helyen pedig az erzsébetlaki Hanjik Marija végzett.

Csőregefesztivál - Fodor Katinéni
Csőregefesztivál

A helybeli Fodor Katica több évtizede készíti a csőregét, mégpedig a legegyszerűbb és leghagyományosabb módon. Elmondása szerint már maga a sütemény elnevezése is azt sugallja, hogy a csőrege csörgős, ropogós és omlós kell, hogy legyen .

   -Egy tojáshoz annyi lisztet adok hozzá, amennyit a tojás felvesz. Ezenkívül egy kis kávéskanálnyi ecetet is teszek hozzá, majd kézzel és nyújtófával kidolgozom a tésztát. Ezután szüntelenül keverve forró olajban és zsírban kisütöm a csőregét, végül pedig meghintem porcukorral. Mindezt a szomszédasszonyom édesanyjától tanultam meg közel hatvan évvel ezelőtt – tudtuk meg Katica nénitől.

Díjazottak

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

  • Borbély Tivadar