Slavio se dan osnivanja Mužlje i slava u Mužlji – tradicionalni Buč

Priznanja mesne zajednice

Druge nedelje u septembru su mužljanci slavili dan sela i buč – slavu mesne zajednice. Organizatori su bili  članovi saveta Mesne Zajednice Mužlja, civilna društva i organizacije, koji su sa bogatim programom dočekivali zainteresovane goste.

Misa u crkvi
Organizatori izložbe

13. septembra su svečano otvorili zajedničku izložbu u “Mađarskoj kući”, gde su bile predstavljene generacijama brižno čuvane rukotvorine naših baka, sa umetničkim delima slikara i raznih rukotvorina predstavilo se mužljansko društvo amatera slikara (MAKK), klub žena, REMUS- klub negovatelja običaja, kao i po neki samostalni izlagač. U maloj kućici koja se nalazi pored kuće porodice Barna posetioci su mogli pogledati postavu Rukotvorne radionice, koja je već deo tradicije.

Subotu 14. septembra se služila misa povodom 129 godišnjice od osnivanja naseljenog mesta Mužlja, u crkvi “Svete Marije“. Nakon toga svečani sastanak se održao u sali Kulturnog Umetničkog Udruženja Petefi, gde su se dodelile diplome za one građane koji su svojim učešćem puno doprineli razvoju i uveličavanjem imena mesne zajednice tokom proteklih godina. Priznanje za svoje učešće su dobili: Marija Barta,  Aleksandar Mihajlov,  Kristian Vaštag, Tibor Pap, Ilona Kapuši,  Ervin Lacko, Ferenc Gabona,  Agneš Šeljmeši, Valeria Mikloš, Zoltan Takač, Rozalia Budai, Rozalia Hofgezang, Ibolja Kukola, Ištvan Juhas, Nandor Lacko, Piroška Tot, Gašpar Kiš i Tibor Zombori.

U okviru dešavanja za vikend slave mesne zajednice je organizovan i koncert ozbiljne muzike razni kulturno umetnički programi na otvorenom, ogranak Crvenog krsta u Mužlji je posetio stara i nemoćna lica,  odigravane su i prijateljske utakmice rukometaša i fudbalera, takmičenje u kuvanju pilećeg i ovčijeg paprikaša, koncerti na otvorenom. Zahvaljuljući lokalnim slobodnim slikarima koji su se nalazili na otvorenom, naši najmlađi su mogli da se oprobaju u slikarstvu.

Svečana sednica

Tokom trodevne organizacije deca su mogla do mile volje da se zabaljalju na vrtešci, stariji su mogli kupovati svilene bombone,  medena srca i ostale stine poklončiće, a nakon toga plesati i zabavljati se do zore.

  • Tivadar Borbelj