Održan pomen na nevine mađarske žrtve

Megemlékezés

   2. novembra su u Mužlji održali pomen članovi saveta mesne zajednice i mesni odbor stranke SVM u Mužlji, na žrtve koje su nevino pogubljene 1944/45. godine, kod spomen-table koju je Savet mesne zajednice podigao pre deset godina u sećanje na mađarske žitelje: Jožef Budai, Antal Kanas, Jožef Kovač, Ištvan Marton, Deže Šimon i Imre Šereš, koji su nevino pogubljeni u jesen 1944. godine.

   Kod spomen-table je himnu izveo Đerđ Taboroši, Kata Ronto i Ema Šiveg, zahvaljuljući đacima Osnovne škole “Servo Mihalj” prisutni, okupljeni su mogli čuti poeziju prikladnu za ovaj događaj. Nakon toga je mgr. Zoltan Halai, istoričar u penziji, u svom govoru ukazao na one mađarske mužljanske žitelje koje su nevine, bez sudskog procesa i presude, mučili i pogubili, a njihov jedini greh bio je njihova nacionalna pripadnost.

   Posle odžanog govora, od strane brata, Zoltana Varge je data pomen misa na groblju, gde je kod pomen-table koja čuva imena žrtava, pored porodice, rođaka i poznanika vence položili i pripadnici Saveta mesne zajednice, SVM i MNS. Pre toga su prisutni dali počast kod spomen- table  i onim žiteljima koji su u II Svetskom ratu izgubili svoje živote.

  • Tivadar Borbelj