Faluszépítés a lehetőségekhez mérten

Aszfaltozás

   Búcsútól búcsúig szól a Helyi közösség tanácsának a jelentése, hisz akkor tartják meg a testület díszülését és a polgárok, vendégek jelenlétében hangzik el a beszámoló. „Nem könnyű dolog vezetni a települést, amikor a helyi közösségnek nincs saját pénzforrása, mindenért a város vezetőségét kell kérni, a képviselőtestületben hozzák meg a döntéseket” – nyilatkozta Palatinus Ervin,  Muzslya tanácselnöke. De így van ez mindegyik településsel, helyi közöséggel.

Aszfaltozás

   Mégis, Muzslyán az említett időszakban sikerült több jelentős munkát elvégezni azzal a céllal, hogy a polgároknak jobb megélhetési feltételeket biztosítsanak. A tavaly megkezdett akció, az utcanévtáblák lecserélésével folytatódott – a helyi közösség tanácsának kezdeményezésére új, többnyelvű utcanév táblákat állíttattak. A magyar és szerb feliratokon kívül román és szlovák nyelven is olvashatóak az utcák nevei. Erre a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnál sikeresen pályázott a helyi közösség. A közművesítési munkák közül a tanácselnök kiemelte az utcák aszfaltozását az „öreg kolónián”, ahol csaknem mindegyik utca új útburkolatot kapott.

   Az év végéig valószinűleg kiaszfaltozzák a Petőfi brigád utca azon részét is, amely már nagyon rászorult a javításra. A rétben a Vajdaság erdei Közvállalat vállalta az út javítását, hisz ők is nagyban hozzájárultak a megrongálásához. Persze vannak még részek, ahol be kellene tömni a keletkezett kátyúkat, de abban a polgárok is segíthetnek. Ugyanis, ha valaki bont valamilyen épületrészt és nem tud a törmelékkel mit kezdeni, a Helyi közösség irodájában jelentkezhet, ahol megmondják neki, mely útszakaszon öntheti ki és tömheti be a lyukakat.

Utca táblák
Utca táblák

    A városi önkormányzat segítségével folyamatban van a helyi temető bővítése és legalizálása is, mert az erre vonatkozó papírok már évek óta rendezésre várnak. A temetőben és környékén a rendezési, betonozási, festési és egyéb javítási munkákat a civil szervezetek tagjai végezték.

   A civil szervezetek megfelelő feltételek között dolgoznak, de hogy még jobban működjenek, pályázniuk kell. Ezért kezdeményeztük a Bánsági találkozót, ahol egy asztalhoz ülnek a romániai  és magyarországi testvértelepülések és a bánáti települések képviselői, s közösen kutatják a pályázási lehetőségeket, dolgoznak ki közös projekteket – mondta Palatinus Ervin  tanácselnök.

  • Molnár Aranka