Bánságiak találkozója

Bánságiak találkozója

 Negyedik alkalommal tartották meg a Bánát – Bánság Találkozót, amelynek a helyszíne Muzslya volt, ezt a búcsú idejére tervezték be. Legutóbb Végváron volt egy összejövetel, 2014-ben, majd most újult erővel vállalták a jelenlevők, hogy megpróbálkoznak azzal, hogy közbenjárnak annak a célnak a megvalósításában, amely szerint a bánáti, bánsági magyarlakta települések jobban megismerjék egymást, hogy kapcsolatokat építsenek, szervezetek, egyesületek ápoljanak jó viszonyokat, kiaknázva akár a pályázati lehetőségeket, vagy csak a jó példák átadásával erősítsék saját közösségeiket. Az összejövetelen arról is említést tettek, hogy azok a települések, akik testvértelepülési kapcsolatokat alakítanának ki, ilyen találkozókkor jobban megismerhetnék a potenciális jelölteket.

A muzslyai találkozón jelen volt a romániai, bánsági részről Marossy Zoltán, a Temes megyei RMDSZ elnöke, aki a kezdeményezők egyikeke, Temesvárról érkezett még Varga István, de részt vett még Tóth Gábor, Zsombolya alpolgármestere, valamint Kun László Resicabányát képviselte. A bánáti régiót Palatinus Ervin, Muzslya helyi közösség tanácselnöke, Sztojkó József, a nagybecskereki városi tanács tagja, a helyi közösség tanácsának tagja képviselte, de Törökkanizsáról érkezett Orosz Urbán Csilla alpolgármester asszony, dr. Tóth László, Magyarcsernye tanácselnöke, Lázár Jenő, Torda tanácselnök-helyettese és Balázs Dezső, Tóba tanácselnöke. A két utóbbi egyén már a régebbi találkozókon is részt vett, akik fontosnak tartják ezt az újabb rendezvényt.

Bánságiak találkozója - jobbról
Bánságiak találkozója - balról

Az elkövetkező időszakban lajstromba veszik mindazokat a településeket, ahonnan várják az érdeklődőket, már a legközelebbi alkalomra, amely szerint már november végén találkoznak, hogy újabb mozzanatokat tárgyaljanak meg, és abban is megállapodtak, hogy jövőre, szeptember második szombatján újból találkoznak a bánságiak.

   Három koordinátor vállalta a munka oroszlánrészét, a romániai Bánságból Marossy Zoltán, a vajdasági részről Palatinus Ervin, míg a magyarországi bánátiakat Ferenczy Ferenc, Tiszasziget polgármestere.  

  • Kónya-Kovács Otília