A felnőtté válás meghatározó pillanata


Hagyományos, közös szalagavató bált szerveztek február 10-én Muzslyán a helybeli Emmausz Fiúkollégium és a nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium végzős növendékei részére. A fiatalokhoz szólva, Hamvas Béla gondolatait idézte Karl Jenő, a leánykollégium igazgatója: „A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad berlőle. (…) Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg. (…) Most eredj és élj, mert a világ a tiéd!”

-Nyolcadik alkalommal tartjuk ezt a szalagavatót és remélem, hogy még sok-sok évig tartani fog ez a hagyomány. Ünnepelni jöttünk, de viszont óriási munka előzte meg ezt a felkészülést. A kollégiumban az idén egy kicsit kevesebb a növendékünk, de attól eltekintve teljes gőzzel dolgozunk, várjuk most már a tavaszt, a tavaszi ünnepeket, ezekre készülünk, és persze majd jön az érettségi és a ballagás is – nyilatkozta Karl Jenő.

         Kalapis Sztoján atya, az Emmausz Fiúkollégium vezetője elsőként a fiúkhoz szólt, majd sorba vette mindazokat, akik nélkül nem lehetne ünnepelni.

-Ti vagytok, fiúk, az első helyen, mert nélkületek nem lenne a kollégium, nélkületek nem lenne ez a szép rendezvény sem. Nagyra becsülünk benneteket, tisztelünk benneteket! Kedves szülők, a második helyen, de nem az utolsó helyen, köszönjük nektek, hogy a lányok, fiúk itt vannak. Örülök annak, hogy ránk bíztátok a gyerekeiteket. Utána kedves rokonok, kedves nevelőtanárok! Örülök, hogy együtt vagyunk, hogy együtt dolgozunk, együttműködünk, fáradozunk ezen a téren. Szerintem nem hagyhatom ki a dolgozóinkat sem, akik szintén sokat tesznek azért, hogy a kollégistáink, úgy a fiúk, mint a lányok, jól érezzék magukat itt, a két kollégiumban. Hálás köszönet nekik is.

         Koncz Györgyi M. Julianna nővér, a leánykollégium egyik nevelőtanára elmondta, hogy nagy gyakorlattal rendelkeznek már mindannyian, hiszen nyolcadik alkalom volt ez a mostani szalagavató ünnepség. Az idén a lánykollégiumból 15 lány búcsúzik, de az ünnepségen ott voltak a harmadikosok, akik segédkeztek, és megnézhették, hogy jövőre mi vár rájuk. Gabona Ferenc, a fiúkollégium nevelőtanára elmondta, hogy az idén öt végzős fiú van, akik már kitűzhetik a szalagot, ezzel jelezvén azt, hogy ők végzősök, a többi kollégista számára:

         A végzős lányok nevében Szabó Laura mondott köszönetet, felidézve a kollégiumi éveik legelejét, amikor szorongással töltötte el őket, hogy vajon, hogy s mint tudnak beilleszkedni az ottani életben, ma meg épp azon töprengenek, milyen nehéz lesz a búcsúzás. A fiúk nevében Babinszki Csaba szólt az egybegyűltekhez, aki hangsúlyozta, hogy tudatában vannak annak, hogy a felnőtté válásra is felkészítést kaptak a kollégiumi éveik során.

         Ebben az évben is a szalagavatón a tánc koreográfiáját Rontó Márta vállalta, aki maga is élvezte a munkát, csakúgy mint a lányok és fiúk is.

  • Kónya-Kovács Otília