Odlučujući trenutak odrastanja


Tradicionalni bal organizovan je 10. februara u Mužlji za maturante lokalnog muškog doma za učenike „Emaus” i doma za devojke „Satmari Karolina” iz Zrenjanina. Obraćajući se mladima, Jene Karl, direktor ženskog učeničkog doma, citirao je misli Bele Hamvaša: „Sreću mogu održati samo oni koji je dele. Svetlost postaje blagoslov samo u onima koji je dele sa drugima. (…) Šta dobiješ, što postigneš, podeliš ono što znaš, ono što doživljavaš. (…) Ustani i živi sada, jer svet je tvoj!“

– Ovu svečanost održavamo osmi put i nadam se da će se ova tradicija nastaviti još mnogo, mnogo godina. Došli smo da proslavimo, ali ovoj pripremi je prethodio ogroman posao. Ove godine imamo nešto manje đaka u domu, ali i pored toga radimo punom parom, sada čekamo proleće, prolećni raspust, a naravno uskoro će doći i matura – izjavio je Jene Karl.

Otac Stojan Kalapiš, glavni upravitelj doma za učenike „Emaus”, obratio se prvo dečacima, a potom je spomenuo sve one bez kojih proslava ne bi bila moguća.

– Vi ste momci na prvom mestu, jer bez vas dom ne bi postojao, a bez vas ne bi bilo ni ove lepe manifestacije. Cenimo vas, i poštujemo! Dragi roditelji, na drugom mestu, ali ne i na poslednjem mestu, hvala vam što su devojke i momci ovde. Drago mi je što ste nam poverili svoju decu. Onda dragi rođaci, dragi nastavnici! Drago mi je što smo zajedno, što zajedno radimo, sarađujemo i težimo u ovoj oblasti. Mislim da ne treba da izostavim ni naše zaposlene, koji takođe čine mnogo da se naši studenti, i momci i devojke, osećaju prijatno ovde, u ova dva doma. Hvala i njima.

Sestra Đerđi M. Juliana Konc, jedna od nastavnica ženskog doma, rekla je da svi imaju već dosta iskustva, jer je ovo osmi put da se održava ceremonija.  Ove godine se oprašta 15 devojčica iz doma, ali su na svečanosti bile prisutne i učenice trećeg razreda, koje su pomagale i mogle da vide šta ih čeka sledeće godine. Ferenc Gabona, nastavnik iz muškog doma, rekao je da ove godine maturanata ima samo petoro.

U ime maturantkinja zahvalila se Laura Sabo, podsećajući se samog početka studentskih godina, kada su bile ispunjene strepnjom, kako će moći da se uklope u život ovde, a sada se pitaju koliko će teško biti da odu odavde. U ime momaka okupljenima se obratio Čaba Babinski, koji je istakao da su svesni da su se i tokom godina srednje škole pripremali za punoletstvo.

I ove godine koreografiju plesa na maturskoj večeri preuzela je Marta Ronto, koja je i sama uživala u radu, kao i devojke i momci.

  • Otilija Konja-Kovač