Mirko Štefković, novi episkop zrenjaninske Eparhije


Papa Franja imenovao je oca Mirka Števkovića za novog biskupa zrenjaninske eparhije.

 Na konferenciji za novinare održanoj povodom imenovanja, mons. Laslo Nemet, nadbiskup i apostolski guverner iz Beograda, ukratko je predstavio biografiju novog episkopa, a kako je rekao, velika je radost za njega što je njegov naslednik obrazovan otac koji govori više jezika.

Mirko Števković je rođen 24. septembra 1977. godine u Subotici, kao drugi sin Ivana Štefkovića i Dominike (Ivanković). Studije je završio u rodnom gradu i u Rimu, a za sveštenika je imenovan u rodnoj Subotici, 29. juna 2004. godine, u Sabornom hramu Svete Tereze Avilske. Pored osnovne profesije, obavlja i više funkcija, među kojima je i predavač fundamentalne teologije na Bogoslovsko-katihetskom institutu subotičke Eparhije, kao i stalni duhovni saradnik radija “Marije”. U slobodno vreme voli brzo hodanje i vožnju biciklom, a takođe je i član svešteničke futsal reprezentacije. Njegov maternji jezik je hrvatski, a pored toga govori srpski, mađarski, italijanski i nemački na naprednom nivou, a engleski na srednjem nivou. Na konferenciji za novinare Mirko Štefković, novoimenovani zrenjaninski episkop se zahvalio na imenovanju.

Sveti Gelert, prvi episkop i svetac zaštitnik zrenjaninske eparhije, bio je mučenik. Prvi episkop novoformirane zrenjaninske eparhije bio je Laslo Huzvar (1988-2007), koga je pratio Laslo Nemet (2008-2022) do njegovog postavljenja za arhiepiskopa mitropolita. Od tada je vodio episkopiju kao apostolski guverner. Inauguracija novog episkopa biće održana prvog juna u katedrali u Zrenjaninu.

(izvor: Zrenjaninska Eparhija)