Mirko Štefković, a Nagybecskereki Egyházmegye új püspöke


Ferenc pápa Mirko Števković atyát nevezte ki a Nagybecskereki Egyházmegye új püspökének.

A kinevezés alkalmából tartott sajtótájékoztatón, msgr. Német László, belgrádi érsek, apostoli kormányzó röviden ismertette az új püspök életrajzát, és mint mondta, nagy öröm számára, hogy utódja képzett, mindenben jártas, több nyelvet beszélő atya.

Mirko Števković 1977. szeptember 24-én született, Szabadkán (Tavankút), Štefković Ivan és Dominika (Ivanković) második fiaként. Tanulmányait szülővárosában és Rómában végezte, pappá szentelésére pedig Szabadkán, 2004. június 29-én került sor, az Avilai Szent Teréz Székesegyházban. Alapvető hivatása mellett több tisztséget is betölt, többek között a Szabadkai Egyházmegye Teológiai-katekétikai Intézetében fundamentális teológiát tanít, valamint a szerbiai Mária Rádió állandó lelki munkatársa is. Szabad idejében kedveli a gyors gyaloglást és a kerékpározást, valamint a papi futsalválogatott tagja is. Anyanyelve, a horvát nyelv mellett, felsőfokon beszél szerbül, magyarul, olaszul és németül, középfokon pedig angolul. A sajtótájékoztatón Mirko Štefković, újonnan kinevezett nagybecskereki püspök köszönetet mondott a kinevezéséért.

Nagybecskereki Egyházmegye első püspöke és védőszentje Szent Gellért vértanú volt. Az újonnan alakult Nagybecskereki Egyházmegye első püspöke pedig Huzsvár László (1988-2007) akit Német László követett (2008-2022) metropolita érsekké való kinevezéséig. Azóta Apostoli Kormányzóként vezette a püspökséget. Az új nagybecskereki püspök beiktatása június elsején lesz a nagybecskereki székesegyházban.

(forrás: Nagybecskereki Egyházmegye)