Podsećanje na revoluciju iz 1848/49. godine


Svečanost u Mužlji

Povodom našeg državnog praznika, 13. marta održana je komemoracija u organizaciji KUD-a “Šandor Petefi” u Mužlji. Prvo je služena sveta misa u znak sećanja na poginule u revoluciji 1848/49. godine, a misu je služio sveštenik Stojan Kalapiš iz Mužlje.

Nakon svete mise, prisutni su se okupili ispred kulturnog društva, položili vence na Petefijev kip, i to Mađarski nacionalni savet, Savet mesne zajednice, SVM, Forum penzionera, izviđači, predstavnici Udruženja čuvara tradicije REMUS, Emaus dom za dečake, Petefi iz Zrenjanina i domaćini, predstvanici KUD-a “Šandor Petefi” iz Mužlje. Pre toga, publika je mogla da čuje “Nacionalnu pesmu” u interpretaciji Zoltana Šarkanja.

Nakon polaganja venaca, u velikoj sali Petefija održan je prigodni program, himnu su otpevali izviđači grupe “Sveti Imre br. 4” iz Mužlje i odrasli izviđači, Pored njih i grupa kulturnog društva, nastupili su i učenici Viktor Kovač. Andrej Pakai i Anita Panjik, prvonagrađeni na takmičenju recitatora “Petefi u našim srcima”, bračni par Gašpar-Barra, Johana i Aron, stipendisti Petefija. U okviru komemoracije održana je i istorijska retrospektiva, istoričar Danijel Mađar je oživeo događaje iz 1848/49. godine u Vojvodini.

  • Otilija Konja-Kovač

Komemoracija u Zrenjaninu, u Lukinom selu i u Mihajlovu

 Pred kraj marta stavljen je venac na spomen-ploču domobranskog majora Pala Semera na katoličkom groblju u Zrenjaninu. Okupljeni na groblju odali su počast i na počivalištu Jožefa Mađara. Za Zrenjanin se vezuju i dva aradska mučenika, ali lokalni Mađari samo jednu deceniju imaju spomen obeležje za polaganje venaca. U središtu ovogodišnje komemoracije bio je Mor Jokai, počasni građanin Zrenjanina, jedan od važnih aktera događaja 15. marta, jer se ove godine navršava 120 godina od njegove smrti.

Lajoš Jenovai, predsednik zrenjaninskog Petefija, naglasio je: „Zrenjanin može biti ponosan na činjenicu da su mnoge njegove ličnosti povezane sa revolucijom. Najpoznatiji su Erne Kiš i Vilmoš Lazar, aradski mučenici, ali tu je i Pal Semere, koji je, iako nije iz Zrenjanina, ovde je ranjen u bici kod Perleza, koja je bila prva pobedonosna bitka za slobodu. Umro je ovde i sahranjen je ovde na katoličkom groblju, u neobeleženom grobu. Ali ova spomen-ploča, koja je postavljena na zidu kapele, ipak pruža priliku da ga se sećamo“.

Nakon polaganja venaca, Mađarsko kulturno društvo Petefi iz Zrenjanina je prigodnim programom obeležilo pomen herojima revolucije. U svom govoru, Elvira Kovač, članica Predsedništva SVM-a, između ostalog je rekla: „Neka bude mira, slobode i sloge!“ – to su želeli junaci revolucije i 1848/49. godine, a današnji ljudi takođe žele ovo, zato to rade. Mi smo naslednici martovske mladosti. Imamo veliku odgovornost da sačuvamo sećanje na njih, da naša deca znaju za njihovu veličinu. Pored meštana mnogih vojvođanskih naselja, tako je i u Zrenjaninu. U programu su nastupili članovi i recitatori hora Emanuel.

U Lukinom selu (14. marta) ispred reljefa Petefija, gde je posle prigodnih govora i recitacija položeno cveće milosti, obeležen je spomen Mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49. U Mihajlovu (17. marta) u lokalnom kulturnom centru priređen je svečani program Mađarskog kulturnog društva “Jožef Atila” uz učešće članova udruženja i učenika Osnovne škole” Sonja Marinković”.

  • Aranka Molnar

“Petefi u našim srcima” takmičenje recitatora

Početkom marta u velikoj sali KUD-a „Šandor Petef“ u Mužlji organizovano je tradicionalno takmičenje u recitovanju „Petefi u našim srcima“ (Petefi i njegovi savremenici), na koje se prijavilo blizu sedamdeset učenika osnovnih i srednjih škola. Ove godine tročlani žiri činili su Jolanka Kovač, Lajoš Jenovaji i Laslo Kovač, koji su imali težak zadatak da odaberu najbolje. U oblasti učenika prvog i drugog razreda najbolje su se pokazali Leon Međeri, Larisa Horvat, Leda Moric, Hunor Balint i Magdalena Đerman. Viktor Kovač, Kornelija Kovač, Sofija Pandurov, Patrik Ruža i Robert Kočoban dobili su nagrade u kategoriji učenika trećeg i četvrtog razreda. U oblasti učenika petog i šestog razreda, recitacije Andreja Pakajia, Hane Gašpar Kačapor i Edvina Tovizija su nagrađene, a za učenike sedmog i osmog razreda recitacije Lile Moric, Stefana Dimitrijevića i Zite Salme, dobile su pohvalu žirija. U oblasti srednjoškolaca, prvu nagradu dobila je Anita Panjik, drugo mesto Dominik Jastrebinac, a dvoje su podelili treće mesto i to Oršolja Semeredi i Vivien Šimon. Dobitnici nagrada i učesnici dobili su poklon knjige i zahvalnice.

Viktor Kovač iz Lukinog sela je učenik trećeg razreda Osnovne škole “Sonja Marinković” u Zrenjaninu. On je za naš list rekao da drugi put učestvuje na takmičenju recitatora i da je veoma srećan što je uspeo da ponovo osvoji prvo mesto.

– Ove godine sam nastupio sa pesmom “Milo za drago”. Učiteljica koja me je pripremila je Ana Gera, a ja sam vežbao i sa majkom kod kuće. Volim svoj maternji jezik, volim da recitujem, pa sam pesmu naučio prilično lako. Obećavam da ću učestvovati svake godine – saznali smo od Viktora.

  • Tivadar Borbelj