A cél felé haladva


Páger Anita túl van a thaiföldi műtéten, most rehabilitáció vár rá

November közepe táján tért haza Thaiföldről Páger Anita, ahol egy stimulátort építettek be neki a gerincvelő burka fölé. A kis szerkezet abban segíti, hogy mielőbb lábra álljon, és egyszer majd teljesen önálló életet tudjon élni.

Annak idején Anitáért összefogott a közösség, környezetünkben szinte mindenki ismeri a fiatal muzslyai lány történetét. Dióhéjban összefoglalva: egy baleset érte, hét méter magasságból lezuhant, amely következtében sérült a C5-ös csigolyája, és mozgássérültté vált. Viszont nem adta fel, még ha az orvosok nem is hittek a teljes felépülésében. Csoda ugyan nem történt, de a gyógyulás útján haladva, a jóakaratú és segítőkész embereknek köszönhetően eljutott Thaiföldre, ahol megműtötték. A történetnek ezzel még nincs vége, ugyanis még legalább két évnyi rehabilitáció elé néz.

         A távolkeleti országba édesapja és a gyógytornász barátja kísérte el, ahol a hat hét alatt komolyan foglalkoztak vele, tornáztatták, és azon fáradoztak a szakemberek, hogy minél többet kihozzanak a gyakorlatozásokból.

-Az őssejt-terápiának hála már most észlelek változásokat a szenzoros rendszerben, viszont ahhoz, hogy teljesen ki tudja fejteni a hatását és beépüljön, legalább fél évre van szükség. A motorikus részben is erős változásokat észlelek akkor, amikor a stimulátor be van kapcsolva és sokkal nagyobb az állóképességem, elértük azt, hogy kisebb asszisztenciával lépéseket tudok tenni, viszont ez még nem elég ahhoz, hogy a kerekesszéket el tudjam hagyni, még rengeteg munka vár rám ahhoz, hogy a mozgásokat tökéletesítsem, és hogy önálló tudjak lenni – nyilatkozta Páger Anita, aki azt is ecsetelte, hogy nem is könnyű megismerni a stimulátor adta lehetőségeket, hiszen minden egyes mozdulatnak meg van a megfelelő módja, hogyan tudja elérni.

         -Egy mélyebb levegővétellel a tüdőm hozzápréseli az eszközt a gerincvelőmhöz, és az küldi az impulzust a végtag felé, így jön létre a mozgás. Szóval, hogyha például ki szeretném nyújtani a lábamat, akkor csak mélyebb levegőt kell vegyek, és a stimulátor segít ebben, vagy hogyha be szeretném húzni, akkor mélyebb levegővétellel és kicsit jobb oldalra dőlve egy egészen másik mozdulat jön létre, vagy bal oldalra dőlve úgyszintén egy másik mozdulatot lehet produkálni, szóval eléggé összetett mindez, és ezt nekem még meg kell tanulnom, hogy helyesen tudjam használni – fogalmazott Anita.

         A fiatal lány rehabilitációja minimum két évig tart. Páger Anita elmondta, a környékünkön nincs neurospecializált fizioterapeuta, aki ismeri az eszköz használatát, de egy nagybecskereki gyógytornász vállalta, hogy hajlandó megtanulni, hogyan segíthet neki a stimulátorral történő mozgások megtételéhez. Az elkövetkező időszakban heti három alkalommal Nagybecskereken végzik a gyógytornát, ám Anita emellett még otthon is ismerkedik az eszközzel, gyakorolja a mozgásokat.

         A Budi human jótékonysági alapítvány segítségével tovább folytatódik a gyűjtés Páger Anita javára, akinek a rehabilitációjához szükséges összeghez mintegy 17 százaléknyi hiányzik. SMS-küldésével is hozzájárulhatnak a fiatal lány gyógyulásához, ha a 3030-as számra elküldik a 1425-ös kódot.

  • Kónya-Kovács Otília