Kretanje ka cilju


Anita Pager je imala operaciju na Tajlandu i sada je čeka rehabilitacija

Sredinom novembra, Anita Pager se vratila kući sa Tajlanda, gde su joj postavili stimulator iznad omotača kičmene moždine. Mala struktura pomaže da što pre stane na noge i da jednog dana bude u mogućnosti da živi potpuno samostalnim životom.

Cela zajednica se udružila da bi pomogla Aniti, skoro svi u našoj sredini znaju priču o mladoj devojci iz Mužlje. Ukratko: doživela je nesreću, pala sa visine od sedam metara, usled čega su joj oštećeni pršljenovi C5 i ona je postala invalid. Ipak, nije odustala, čak i ako lekari nisu verovali u njen potpuni oporavak. Čudo se nije dogodilo, ali je na putu do oporavka, zahvaljujući dobronamernim i predusretljivim ljudima, stigla je do Tajlanda, gde je i operisana. Ovo nije kraj priče, jer je čekaju još najmanje dve godine rehabilitacije.

U dalekoistočnoj zemlji pratioci su joj bili otac i prijatelj fizioterapeut, gde su tokom šest nedelja ozbiljno brinuli o njoj, terali je da vežba, a profesionalci su se trudili da izvuku maksimum iz vežbi.

-Zahvaljujući terapiji matičnim ćelijama već vidim promene u senzornom sistemu, ali je potrebno najmanje pola godine da bi on bio potpuno efikasan i integrisan. Primećujem i jake promene u motoričkom delu kada je stimulator uključen i moja izdržljivost je mnogo veća, došli smo do tačke kada mogu da krenem uz malu asistenciju, ali to mi nije dovoljno da izađem iz invalidskih kolica, imam još puno posla, treba da usavršim pokrete i da se osamostalim – izjavila je Anita Pager, koja je objasnila i da nije lako upoznati mogućnosti koje pruža stimulator, jer svaki pokret treba postići na odgovarajući način.

– Dubljim dahom moja pluća pritiskaju aparat uz kičmenu moždinu, a on šalje impuls udovima i tako stvara pokret. Tako, na primer, ako želim da ispružim noge, samo moram dublje da udahnem, a stimulator pomaže u tome, ili ako želim da ih uvučem, onda tako što ću dublje udahnuti i malo se nagnuti da desno, stvara se potpuno drugačiji pokret, ili naginjanjem ulevo može da se proizvede i drugi pokret, tako da je prilično složeno, a ja to još moram da naučim da bih mogla da ga pravilno koristim – rekla je Anita.

Rehabilitacija mlade devojke će trajati najmanje dve godine. Anita Pager je rekla da na našem području ne postoji neurospecijalizovani fizioterapeut koji zna da koristi aparat, ali je fizioterapeut iz Zrenjanina pristao da nauči kako da joj pomogne u izvođenju pokreta sa stimulatorom. U narednom periodu u Zrenjaninu će se izvoditi fizioterapija tri puta nedeljno, ali će Anita i kod kuće vežbati pokrete.

Uz pomoć humanitarne fondacije „Budi human”, prikupljanje se nastavlja u korist Anite Pager, kojoj nedostaje oko 17 odsto sume potrebnog za njenu rehabilitaciju. Ozdravljenju mlade devojke možete doprineti i slanjem SMS-a, ako pošaljete kod 1425 na broj 3030.

  • Otilija Konja-Kovač