Február 11-én Töpörtőfesztivál és pálinkaverseny lesz Muzslyán


A muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesületének tagjai február 11-én — a helyi civil szervezetekkel és Muzslya Helyi Közössége Tanácsával karöltve — a Lehel Sportközpont pályáin megrendezik a tizenegyedik Töpörtőfesztivált és a sorrendben második pálinkaversenyt.

A fesztivál keretében 11 órától hagyományos töpörtősütő versenyt tartanak. A versenyzőknek a házigazdáktól kapott 5 kg szalonnából 150 g töpörtőt és egy sült szalonnát kell átadniuk a zsűrinek, hagyományosan feldíszített terítéken.

A XI.Töpörtőfesztivál elsődleges célja a töpörtő, mint muzslyai „brand”, azaz különlegesség népszerűsítése, ezért a szervezők megkérik a kiállítókat, hogy a rendezvény helyszínén ne készítsenek töpörtőt eladásra. 

A rendezvény alatt második alkalommal tartanak pálinkaversenyt is. Benevezni postai úton 0,5 liter bármilyen gyümölcsből készült házi pálinkával lehet, mégpedig 500 dinár/minta áron. A benevezési határidő január 15-e. Bővebb információért forduljanak Ispánovity Karcsihoz, a 0692631976-os telefonszámon.

Felelevenítve a régi szokásokat, a szervezők álarcos, jelmezes farsangi felvonulást is tartanak. A menet a Hófehérke Óvoda épületétől indul 11 órakor, a központon keresztül a Dózsa György utcán és a piactéren át érkezik a fesztivál helyszínére, ahol egy műsor keretében elbúcsúztatják a telet. A legötletesebb jelmezek viselőit díjazzák és megajándékozzák. 

Az érdeklődők a jutányos áron megvásárolt töpörtőn kívül lángost, sült kolbászt, illetve egyéb, hagyományos disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, sajt stb. — közül is válogathatnak.

Az ízletes falatok elfogyasztása alatt a helybeli borászok forralt borral kedveskednek. 

Az eseménnyel kapcsolatos bővebb információt január 16-a és február 7-e között kaphatnak, mégpedig a következő telefonszámok valamelyikén: 064-3587510 vagy 061-1406592.

 A szervezők szeretettel várnak mindenkit!