XIX. Szilasi Nap – a neves citeraművészre emlékeztek Muzslyán


Szilasi Mihályra, Muzslya és Vajdaság neves citeraművészére emlékezve  a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében 19. alkalommal rendezték meg a hagyományos Szilasi-napot.

A műsor elején Kapusi Lúcia szavaló – Lele József muzslyai citeraművész kíséretében – felolvasta Fehér Ferenc: Apám citerája című versét, majd Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– A rendezvény célja ezúttal is a citerázás népszerűsítése, a sajátos citerajátszás továbbörökítése, a citerajáték éltetése, a citerások találkozása és barátkozása, de valamennyiünknek több is ez a mai nap ennél, hiszen szívünket és lelkünket, teljes valónkat a népköltészet és a népművészet világába emeli. Ennek a harmóniakeresésnek számunkra egyik nagyon kedves képviselője épp Szilasi Mihály volt, aki – ha tehette – elővette citeráját és muzsikált mások és saját örömére – tette hozzá az egyesület elnöke. 

Az eseményt hivatalosan Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT)  elnöke nyitotta meg, a műsorban pedig bemutatkoztak a topolyai, pacséri, temerini, újvidéki, magyarkanizsai, törökbecsei, kisoroszi, szentmihályi és muzslyai  citerások, valamint a csókai születésű, de Budapesten élő Borsi Ferenc is. 

A XIX. Szilasi-napot a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatta. 

A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, ugyanis a szervezők a műsor alatt önkéntes adományt gyűjtöttek a helybeli Páger Anita gyógyulására.

  • Borbély Tivadar