Töpörtőfesztivált rendeztek Muzslyán


A muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesületének tagjai—  a RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesületével, néhány helyi civil szervezettel és a Helyi Közösség Tanácsával karöltve— a Lehel Sportközpont pályáin megrendezték a sorrendben 11. Töpörtőfesztivált és farsangi felvonulást, illetve első ízben szerveztek pálinkaversenyt is.

A rendezvény egy töpörtősütő-versennyel vette kezdetét, amelyre az idén 25 csapat nevezett be Vajdaság valamennyi településéről. A legízletesebb töpörtőt a muzslyai Partiak csapatának szakácsai készítették el, második lett a szintén helybeli Szarvák János, a harmadik pedig a nagybecskereki mezőőrök csapata. A nagyszámú közönséget Palatinus Ervin, a Helyi Közösség Tanácsának elnöke és Simo Salapura, Nagybecskerek Város polgármestere köszöntötték , majd az eseményt hivalatosan Kovács Elvira, a Szerb Képviselőház és a VMSZ alelnöke nyitotta meg.

– Gratulálok a szervezőknek, a helyi civil szervezeteknek, valamint a település vezetőségének, hogy egy ilyen tartalmas, egyre nagyobb közönséget, versenyzőt, érdeklődőt a településre vonzó rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. Most is bebizonyosodott, hogy az összefogás csodákra képes, a muzslyai töpörtő pedig különleges ízű -emelte ki Kovács Elvira.

A nemrégiben alakult Őrangyal elnevezésű helybeli Pálinkakészítők Egyesülete első ízben hírdetett pálinkaversenyt. Ispánovity Karcsi, az egyesület elnökének elmondása szerint, a kisüstik megmérettetésére 152 pálinkaminta érkezett, a zsűri pedig 75 arany-, 70 ezüst- és 7 bronzminősítést osztott ki. 

Felelevenítve a régi szokásokat, a település apraja-nagyja álarcos, jelmezes farsangi felvonulást rendezett. A legfiatalabbak a szülők és nagyszülők kíséretében a falu központján végigsétálva vicces szavalatokkal és énekekkel csalták elő a helybelieket, majd a Lehel Női Kézilabdaklub pályájára érve — alkalmi jelenettel — búcsúztatták a telet és temették el a bőgőt.

Ezt követően jelmezbemutatót is tartottak, mely keretében megválasztották, majd ajándékkal jutalmazták meg a legötletesebb jelmezek viselőit. A felvonuláson részt vettek a helybeli Hófehérke Óvoda növendékei, a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, az egyesületek képviselői és a hagyományápolók zenekara. Az érdeklődők, akik az idén is nagy számban látogattak el a rendezvényre, a töpörtőn kívül a híres muzslyai lángos, sült kolbászt, illetve egyéb, hagyományos disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, sajt stb. — közül is válogathattak.

Az ízletes falatok elfogyasztása alatt a helybeli borászok forralt borral kedveskedtek nekik. Az esemény lebonyolításában segítséget nyújtottak a VASZ-falugazdászprogram és a Közép-bánáti Szórványközpont munkatársai is.

  • Borbély Tivadar