Rekordna posećenost 11. Festivala čvaraka u Mužlji


Više hiljada ljudi iz cele Vojvodine, delova Srbije, ali i iz Rumunije i Mađarske posetilo je 11.februara Mužlju, čiji domaćini i domaćice su poznati po ukusnoj trpezi i srdačnom gostoprimstvu.

Prostor Sportskog centra „Lehel” je bio mali da primi sve one ljubitelje zimskih specijaliteta, domaće rakije i dobrog druženja, koji su posetili ovogodišnji, 11. po redu tradicionalni Festival čvaraka.

Organizatori su bili članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus”, uz veliku i nesebičnu pomoć Udruženja negovatelja starih običaja „Remus” i ostalih civilnih organizacija, a cilj ovog događaja jeste da se pre svega pokaže nekadašnji život ovdašnjih meštana na salašima i na selu, ali i da se čvarci „prikažu” kao jedan mužljanski brend, tj. specijalitet.

Na takmičenje u topljenju čvaraka prijavilo se 25 ekipa iz Novog Bečeja, Titela, Taraša, Perleza, Mihajlova, Jankovog Mosta, Zrenjanina i Mužlje. Iskusni i oni malo manje iskusni kulinari, mladi i malo stariji, nasmejani i dobog raspoloženja su strpljivo mešali slaninu, a uz dobru muziku ovdašnjih i gostujućih muzičara je atmosfera bila na zavidnom nivou.

Prema oceni žirija, prvo mesto su osvojili predstavnici ekipe „Partiak” iz Mužlje. Drugi je bio Janoš Sarvak, takođe iz Mužlje, dok su treće mesto osvojili predstavnici Poljočuvarske službe Zrenjanin.

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu.

11.Festival čvaraka svojim prisustvom upriličili su Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije i SVM-a, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, članovi pokrajinske Vlade i sekretarijata, ali i predstavnici Saveta Mesne zajednice “Mužlja”.

  • Tivadar Borbelj