XXXVII. Aratóünnepség Muzslyán

aratounnepseg

            Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott 37. aratóünnepségre.

   Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők. Bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép néptánccsoport, valamint a citerazenekar és a vegyes kórus. Az egybegyűlteket Saša Santovac, Nagybecskerek város alpolgármestere köszöntötte, hangsúlyozva a hagyományokat megőrző rendezvények fontosságát, amelyek között igencsak közkedvelt az aratóünnepség. A köszöntő után a csapatok, a résztvevők kivonultak a búzaföldre, ahol elsőként Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános és György Alfréd, kamilliánus szerzetesatya megáldották a versenyzőket és a learatásra kerülő terményt, a búzát.

aratounnepseg-megaldas

   A muzslyai határban a rendezvényt Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki nagyon fontosnak ítélte meg a hagyományok éltetését, amelyben igencsak komoly szerepet tölt be a tartományi kormány, hiszen a civil szervezeteknek jelentős támogatást juttatnak éppen az ilyen hagyományok ápolása, továbbadása céljából.

   Az aratóünnepségen 15 csapat jelent meg. Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők, egészen Székelykevétől Szabadkáig, és egy anyaországi aratócsapat is elhozta az ottani szokásokat, ők Szarvasról jöttek.

   Az utóbbi hét évben már csak bemutató jelleggel tartják meg az aratóünnepséget, az ún. versenyzők így is szépen elvégzik a munkájukat, kezdve a szorgalmas háziasszonyok előkészületeit dicsérő hagyományos reggelitől egészen a kévék keresztbe rakásáig. A zsűri árgus szemekkel kíséri a munkát, végigkóstolja a megterített reggelit, és minden alkalommal megjegyezhetik, hogy csak árnyalatokban van eltérés a csapatoknál, viszont mindig kiválasztják azt a mozzanatot, amelyben az adott csapat a legjobbnak minősíthető. Egyiknél a legeredetibb öltözéket, a másiknál a jól kikalapált kaszát, vagy a harmadiknál a legtisztább tarlót, illetve a legszebben összerakott keresztet dicsérték ezúttal is.

aratounnepseg-teruljasztalkam
aratounnepseg-megnyito

   Az aratóünnepségnek több kísérő rendezvénye is volt. Kora reggel a gyerekek részére  horgászversenyt szerveztek, hiszen a búzaparcella éppen a Napsugaras tó partjánál található. A felnőttek számára pedig a délutáni órákban rendeztek halászléfőző versenyt, amely alkalmával 25 csapatnak biztosított a szervezőbizottság nyersanyagot.

   A hagyományos aratóünnepség a kísérőrendezvényekkel együtt valódi élménydús kikapcsolódást nyújtott az időseknek, fiataloknak egyaránt. A rendezvény kötetlen társalgással, barátkozással, közös énekeléssel zárult, amelyhez hozzájárult a hagyományápolók zenekara is.

  • Kónya-Kovács Otília