37. “Žetelački dani” u Mužlji

aratounnepseg

   Iz cele Vojvodine, kao i iz matične zemlje stigli su timovi za 37. “Žetelačke dane” u mužljanskim ritovima.

   Žetelački timovi su se sastali u centru sela, ispred mužljanskog KUD “Petefi Šandor” gde su imali priliku da prisustvuju prigodnoj priredbi. Predstavili su se dve grupe folklornih igrača kao i citeraši i mešoviti hor. Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, pozdravio je prisutne i istakao koliko su bitne manifestacije za očuvanje tradicije, među kojima su i ovi “Žetelački dani”. Posle pozdrava učesnici su otišli na žitna polja, ali pre svega mužljanski sveštenik, Stojan Kalapiš, i monah, Alfred Đerđ, su osveštili učesnike kao i žitna polja.

aratounnepseg-megaldas

   U mužljanskom ritu manifestaciju je otvorio Viktor Molnar, zamenik direktora pokrajinskog sekretarijata za razvoj poljoprivrede, koji je istakao značaj življenja ove tradicije, kojoj značajan doprinos daje upravo pokrajinska vlada, jer civilne organizacije upravo iz tih izvora dobijaju sredstava za negovanje i prenošenje tradicije.

   Na ovim žetelačkim igrama prijavilo se 15 timova iz cele Vojvodine, od Skorenovca do Subotice je bilo takmičara, čak i jedna ekipa iz Mađarske koja je prikazala njihove običaje iz Sarvaša.
U poslednjih sedam godina “Žetelački dani” imaju isključivo demonstrativni karakter, jer takmičari ručno obavljaju žetvu, vredne žene spremaju tradicionalni doručak i sve se radi do slaganja pšeničnih snopova. Žiri sve pomno prati, okusi i doručak i svaki put ističu da je razlika samo u nijansama, ali da oni moraju da izaberu uvek neki određen originalan detalj zbog kojeg će neko postati pobednik. Kod nekog to bude najtradicionalnija nošnja, kod drugog dobro pripremljena kosa, kod trećeg najčistija strna ili najlepše sastavljen snop.
aratounnepseg-teruljasztalkam
aratounnepseg-megnyito

   U okviru “Žetelačkih dana” bilo je još pratećih događaja. Rano ujutru za decu je bilo organizovano takmičenje u pecanju, jer se žitno polje nalazi pored Sunčanog jezera. Za odrasle u popodnevnim časovina organizovali su takmičenje u kuvanju riblje čorbe, gde se prijavilo čak 25 timova.

   Tradicionalni “Žetelački dani” sa svim pratećim manifestacijama pružili su bogatu zabavu i starijima i mladima. Manifestacija se završila druženjem i pevanjem, a dobrom raspoloženju doprineo je orkestar negovaoca kulture.

  • Otilia Konja-Kovač