XVII. Muzslyai lakodalom – ahol a hagyományok éltetve vannak


A muzslyai RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesületének szervezésében tizenhetedik alkalommal került sor a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényre, a hagyományos vőfély- és koszorúslány-találkozóra, valamint a menyasszony- és menyecskeruha-bemutatóra is.

A rendezvény a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében és nyári színpadán szervezett lakodalmi disznópaprikás-főző versennyel kezdődött. Amíg a bográcsokban főttek a finom étkek, addig a koszorúslányok és a vőfélyek alkalmi mondókákkal hívogatták a jelenlevőket az esti lakodalmi bálba. Az eseményt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy eme megmozdulás a régi muzslyai, egészen pontosan a bánáti lakodalmak gyönyörű népi szokásait eleveníti fel, ugyanis az egyre ritkuló házasságkötések ma már a „nyugati stílusú” lakodalmak előretörését eredményezik.

A zsűri értékelése szerint a legízletesebb paprikást Szabó Péter és csapata készítette, a második helyre Selymesi Csaba ízletes főztje került, a harmadikat pedig a muzslyai Krasznica Vadászegyesület tagjai, azaz Trifković Branko szakács érdemelte ki. Különdíjban – a többi közt – a gyöngyösi ruszin önkormányzat csapata is részesült. A legfinomabb édes és sós lakodalmi süteményt Fodor Erzsébet, Kószó Rozália, Viorika Magda, Rózsa Erzsébet, Nagy Magdolna, Csordás Julianna és Borsos Irén készítette, a legízletesebb házi pálinkáért járó díjat pedig Palatinus János, Emán Pál és Maron Janó kapta.

A szervezők ünnepi műsorral is készültek, melyben néptánccal és népdalokkal lépett fel a helybeli művelődési egyesület Harmatcsöpp és Százszorszép néptánccsoportja, a vegyes kórus, a felnőtt- és a Kisbanda citeraegyüttes, a Maca-Tina citerakettős, a Cickafark énekcsoport, továbbá a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, valamint a nagybecskereki Pionir Művelődési Egyesület tagjai.

Az esemény fénypontja a vőfélyek és koszorúslányok találkozója volt. A fiatalok a hagyományápolók zenekarának kíséretében alkalmi szavalatokkal köszöntötték a násznagyékat, ami után a település főutcáján végigvonulva elindultak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében megrendezendő, egészen hajnalig tartó mulatságra. Ezelőtt azonban Kalapis Sztoján atya még megáldotta őket.

Az idei rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a TINA menyasszonyruha-szalon, a GOMEX-üzletlánc és Muzslya Helyi Közössége támogatta.

  • Borbély Tivadar