Mužljanci i ove godine prikazali svadbene običaje


Tradicionalni, sedamnaesti po redu „Mužljanski svatovi“ održani su u subotu, 21.maja, na radost lepog broja posetilaca, u organizaciji Udruženja negovatelja starih običaja „REMUS“.

Cilj ove manifestacije jeste da se pre svega mladima prikažu i sačuvaju od zaborava običaji mađarskih i mužljanskih svatova. 

Na početku događaja u dvorištu KUD “Petefi Šandor”, bilo je organizovano takmičenje u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša, jela, koji se decenijama unazad služi na trpezi svih svatova u Mužlji. Za takmičenje se prijavilo desetak i svi oni su imali „obavezu” da pripreme pravi, mužljanski paprikaš, po tajnim receptima naših predaka.

Manifestaciju je svečano otvorila potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, Elvira Kovač.

U isto vreme, bilo je održano i takmičenje u pravljenju slanih i slatkih svadbenih kolača, kao i u izboru domaće rakije. Marljive domaćice i vredni domaćini ni ove godine nisu podbacili – žiri je imao izuzetno težak zadatak da izabere one najukusnije i najbolje.

U okviru „Mužljanskih svatova“ održan je i kulturno-umetnički program, u kojem su nastupili članovi KUD „Pionir“ iz Zrenjanina, učenici OŠ „Servo Mihalj“ i članovi KUD „Petefi Šandor“ iz Mužlje.

DEVERUŠE I BUKLIJAŠI JEDNI OD NAJZNAČAJNIJIH LIČNOSTI NA SVATOVIMA

Tradicionalni mužljanski svatovi odvijaju se istovremeno na dva mesta – u devojačkoj i u momačkoj kući. Najznačajniji ličnosti svadbe – pored mlade i mladoženje – jesu kumovi, deveruše i buklijaši. Deveruše su obučene u istovetne haljine – u kosi imaju cvet, a u ruci korpu sa ruzmarinom.

Buklijaši oblače odela, koje krasi marama prebačena preko ramena, sa cvetom i trakom, dok u ruci drže štap opleten ruzmarinom, kao i flašu vina, ukrašenu kolačom – pletenicom. Deveruše i buklijaši „upravljaju“ ili „vode glavnu reč“ na svatovima i ujedno čine vezu između devojačke i momačke kuće, tj. svatova.

Manifestacija „Mužljanski svatovi“ podržana je od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kompanije „Gomex“, Salona venčanice „Tina“ i Mesne zajednice Mužlja.

  • Tivadar Borbelj