Održan jubilarni Festival čvaraka u Mužlji

Töpörtőfesztivál

Tradicionalni, a ove godine i jubilarni, deseti po redu Festival čvaraka održan je proteklog vikenda na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji. Blizu 7000 posetilaca moglo je da, pored čvaraka, uživa u ostalim zimskim đakonijama – u kobasici, u slanini, u šunki, a bilo je tu i mekika, sireva, slatkih i slanih specijaliteta, vina i bezbroj litara domaće rakije.

Domaćini manifestacije bili su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“, nekoliko civilnih organizacija i Savet Mesne zajednice, a cilj događaja jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su ovdašnji vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas. 

Tradicionalno, najzanimljiviji deo događaja na Sportskom centru bilo je takmičenje u topljenju, pečenju, ili pravljenju čvaraka. Na ovo kulinarsko nadmetanje prijavilo se blizu 25 ekipa iz cele Vojvodine, a žiri je pored ukusa i izgleda čvaraka, ocenjivao i dekoraciju posluženja. Tako je takmičarska ekipa iz Perleza pobedila u kategoriji najukusnijih čvaraka, dok su članovi Udruženja ljubitelja vina “Sveti Martin” iz Mužlje zasluženo osvojili prvo mesto u kategoriji posluženja jela. 

U okviru ovogodišnje manifestacije, po prvi put je bio održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. Učesnici, njih dvadesetak, je na licu mesta članovima žirija predalo uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara. Prema oceni žirija, najbolju rakiju ispekao je Zoltan Makai iz Mužlje. 

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa najmlađim meštanima, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu. U okviru tog posebnog ispraćaja, nagradjeni su vlasnici najkreativnijih maski.

Deseti, jubilarni Festival čvaraka svojim prisustvom upriličili su predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvan Pastor, potpredsednica Skupštine Srbije i SVM-a, Elvira Kovač, kao i gradonačelnik grada Zrenjanina, Simo Salapura.

  • Tivadar Borbelj