Szorosabb kapcsolatot a polgárokkal

Muzslya

Új év, új kezdet – az időpont azonban alkalmas az előző év értékelésére is. Éppen erre kértük meg Palatinus Ervint, a muzslyai tanácselnököt, aki a múlt évre vonatkozóan a jelentős közművesítési munkálatok elvégzését emelte ki. Az új évben pedig amellett, hogy folytatni szeretné ezeket a tevékenységeket, jobb közreműködésre, szorosabb együttműködésre szólította fel a polgárokat.

 Milyen évet zárt  Muzslya Helyi Közösség, hogyan összegezné a munkát, mi az, amit ki kellene emelni?

– Először is boldog új évet kívánok Muzslya minden polgárának, erőt és egészséget, sikerekben gazdag 2020-as évet. Szerintem a tavalyi év sikeres volt, a tanácsban kiváló volt az együttműködés, mindenki kivette a részét, végezte a saját munkáját. Eredménynek számítom, hogy egyhangúan működtünk. Ilyen nagy településen vannak gondok és problémák is, s amit kiemelnék a sok közül, azok a komunális gondok. Közülük oldottunk is meg, de vannak folyamatban lévő dolgok is, mint pl. az utak aszfaltozása. Az ún. öreg kolónián az utcákban teljesen áthúztuk az aszfaltot, javításokat végeztettünk a villanyhálózaton is, de ezek csak azok a dolgok, amelyek nyilvánvalóak, láthatóak.

Itt tudni kell, hogy Muzslya Nagybecskerek város része, annak a költségvetésétől függ, s nyilván a várossal is jó kapcsolatokat kell tartani, hogy a kellő pillanatban a szükséges munkálatokra fel tudják hívni a figyelmet.

– Igen köztudott, hogy néhány évvel ezelőtt nem szavaztuk meg a helyi hozzájárulást, úgyhogy a legfájdalmasabb témánk a pénzügyeink. Teljesen a városi költségvetésre vagyunk szorulva, de az, hogy mi mindent végeztünk el tavaly, bizonyítja, hogy jó az együttműködésünk az önkormányzattal. Kitérnék még a helyi civil szervezetek munkájára is, mert azok tavaly több sikeres pályázatot zártak le, s ez is jó fényt vetett Muzslyára. A Helyi Közösség Tanácsa különben is nagyon jó kapcsolatokat ápol mindegyik civil szervezetettel, a helyi általános iskolával. Ez utóbbi nagyon fontos, ha szem előtt tartjuk, hogy a gyermekekben van a jövő és a megmaradás. Ezen kívül  az utóbbi három évben a Prosperitati Alapítvány segítségével falunk gazdasági, de más szemszögből is sokat fejlődött.

Minden tehát  az anyagiak függvényében tekinthető, épp ezért vannak-e  más források, amelyekre a Helyi Közösség támaszkodhat?

– Pozitív dolog, hogy a helyi vállalkozók, gazdák felismerték, hogy falujuknak szüksége van az ő segítségükre, és készségesen támogatják is.

Milyenek az elvárások erre az évre, milyenek a tervek, lehet-e egyáltalán tervezni, mi az, amire szükség van a település további fejlődése során?

– Tervezni persze lehet, de azt mértékkel kell, mert én úgy szeretném, ha minden meg is valósulna. De az, ami nagyon fontos és már életbe vágó kérdés is, az a Muzslya bejáratánál levő útkereszteződés. Ott senki nem tudja a gépkocsivezetők közül, kinek van előnye, ki mehet, kinek kell megállni. Vannak még ilyen veszélyes pontok a faluban, hisz láthatjuk, hogy mennyire megnövekedett a forgalom, amióta kiépült a Lukácsfalvára vezető út, erre járnak az erzsébetlakiak is, s nem utolsó sorban sokan ezen az úton járnak ki a Belgrád felé vezető útra, megkerülvén a várost és Écskát.  Ebből kifolyólag fekete pont lett a főutca vége, az útkereszteződés az Oslobodjenje utcával, s a másik veszélyes útkereszteződés a falu végén van, ahol már kezdődik a lukácsi út. Ezekre kell minél előbb megoldást találni. Továbbá folytatni kellene az útjavításokat, különösen a Tóth István utcában.

Hallottuk, hogy jó az együttműködés a tanácstagok között, de lehet-e valamit változtatni, hogy még hatékonyabban dolgozzanak?

– Nem változtatnék a munkamódszeren, csak köszönetet tudok mondani mindenkinek, hogy képessége szerint és tisztességesen végezte munkáját. Elvárom, hogy az idén folytatjuk majd ilyen hangulatban és ütemben a munkát.

Mit üzenne a helyi lakosoknak, Muzslya polgárainak?

-Szeretném, ha szorosabb lenne a kapcsolat, még jobb lenne az együttműködés. Mi, a tanácstagok kezdeményeztük, hogy keddi napon 1-2 órát ügyeleteskedünk, várjuk, illetve fogadjuk a lakosokat, de nagyon kicsi volt az érdeklődés. Azt nem mondhatom, hogy ha valaki hozzánk fordul ügyes-bajos gondjaival, hogy mi azt rögtön meg is oldhatjuk, de legalább utasítást tudunk adni. Mert  ha nem tudjuk, valakinek mi a problémája, akkor nem tudjuk orvosolni sem. Mi továbbra is várjuk a polgárokat, mert közösen biztosan tudunk majd valamilyen megoldást találni a gondokra.

  • Molnár Aranka