Prisniji odnos sa građanima

Muzslya

   Nova godina, novi početak – tajming je pogodan i za vrednovanje prošle godine. Baš zbog toga smo zamolili Ervina Palatinuša, predsednika Mesnog saveta Mužlja, koji je u odnosu na prošlu godinu istakao velike radove od opšteg interesa. U novoj godini, pored toga što bi voleo nastaviti sa ovim aktivnostima, pozvao je građane na bolju i prisniju saradnju.

   Kakvu godinu je zaključio Mesni savet, kako bi sažeo šta je rađeno, šta je to što bi trebalo istaknuti?

– Najpre bih poželeo srećnu Novu godinu svim građanima Mužlje, poželeo bih im snage i dobro zdravlje i sa uspesima punu 2020. godinu. Po meni, prošla godina je bila uspešna, u Savetu je saradnja bila izuzetna, svako je dao svoj udeo i odrađivao je svoj deo posla. Smatram za uspeh da smo sinhrono sarađivali – bez trzavica. U ovako velikom naselju postoje i brige i problemi, i koje bih istakao od mnogih, to su komunalna pitanja. Pojedina pitanja iz te teme smo rešili, ali postoje pitanja koja su u toku, kao npr. asfaltiranje puteva. Na tzv. Staroj koloniji su na putevima prevukli skroz nov asfalt, rađena je popravka i na elektro mreži, ali to su samo neke od stvari koje su vidljive.

   Ovde treba da znamo da je Mužlja deo Grada Zrenjanina, te zavisi od njegovog budžeta, i sa gradom moramo negovati dobre odnose, da u odgovarajućem momentu možemo skrenuti pažnju na potrebne radove koji treba da se obave.

– Jeste, poznato je da, pre nekoliko godina nismo izglasali lokalni samodoprinos, tako da nam je najbolnija tema –materijalna sredstva. Skroz smo upućeni na gradski budžet, а obim radova koje smo ostvarili prošle godine ukazuje na dobru saradnju sa gradskom upravom. Tu bi se osvrnuo i na rad lokalnih civilnih udruženja, koji su prošle godine većinu konkursa zaključili sa pozitivnim rezultatima, i to je isto dalo pozitivnu sliku Mužlji. Mesni savet inače gaji jako dobre odnose sa svakim civilnim udruženjem, sa lokalnom Osnovnom školom. Ovo poslednje je jako bitno, ako imamo u vidu da je u deci budućnost i naš opstanak. Među ostalima, u poslednje tri godine uz pomoć „Prosperitati“ fonda se naše selo razvilo ekonomski, a i u drugim sferama.

   Znači, sve se može gledati sa materijalnog aspekta, baš iz tog razloga, da li postoje i drugi izvori sredstava, na koje bi mogao da računa Mesna zajednica?

– Pozitivna strana je ta, da su lokalni privatnici, gazde, spoznali da selo ima potrebu za njihovoj pomoći, i bez zadrške i podržavaju selo.

  Kakva su očekivanja za ovu godinu, kakvi su planovi, može li se uopšte planirati, šta je to što je potrebno za dalji razvoj naselja?

– Planirati naravno se može, ali to treba činiti umereno, jer bih ja voleo da se svi ti planovi i ostvare, ali ono što je jako bitno, a spada u kardinalna pitanja, je raskrsnica na ulasku u Mužlju. Na toj raskrsnici niko od učesnika u saobraćaju ne zna ko ima prvenstvo prolaza, ko može da ide, ko treba da stane. Postoje još tako opasne tačke u selu, kao što možemo i sami videti, koliko se povećao obim saobraćaja od kad se izgradio put koji vodi ka Lukinom selu, ovom putanjom se kreću i oni koji idu za Belo Blato, a mnogi koriste ovaj put kada idu ka Beogradu, na koji način zaobilaze grad i Ečku. Iz ovog proizilazi da je kraj glavne ulice obeležen kao „crna tačka”, raskrsnica sa ulicom „Oslobođenje”, a druga opasna raskrsnica se nalazi na kraju sela gde već počinje put ka Lukinom selu. Na ove raskrsnice treba naći što pre rešenje. Nadalje, trebalo bi nastaviti popravku puteva, naročito u ulici Tot Ištvana.

   Čuli smo da je dobra saradnja među članovima Mesnog saveta, ali da li može nešto da se menja u pravcu još efikasnijeg rada?

– Ne bi menjali ništa u načinu rada, mogu reći samo reči hvale svakome, da su shodno svojim mogućnostima sa dužnim poštovanjem obavljali svoj posao. Očekujem da ćemo ove godine sa istim tempom i istim raspoloženjem nastaviti zajednički rad.

   Šta bi poručili lokalnom stanovništvu, mužljanskim građanima?

– Voleo bih, kada bi bio prisniji odnos, jer bi tad saradnja bila još bolja. Mi, članovi Mesnog saveta, smo predložili da budemo dežurni svake nedelje utorkom po sat, dva, čekamo, odnosno primamo stanovništvo, ali je interesovanje bilo jako malo. To ne mogu da kažem da ako se neko nama obrati sa svojim problemima, da u momentu možemo naći rešenja za njih, ali ako ništa drugo možemo da ih uputimo kojim putem da idu dalje. Ali ako ne znamo ko koji problem ima, onda ne možemo ni da ga rešimo. Mi i dalje očekujemo naše građane, jer zajedno sigurno da možemo naći neko rešenje za probleme koje imaju.

  • Aranka Molnar