Szent Iván-napi sokadalom


   A RÉMUSZ hagyományápolók egyesülete  június 26-án tartotta meg a helyi közösség épülete melletti területen a Szent Iván-napi sokadalmat, amelyet szokásosan a napjához legközelebbi szombaton rendeznek meg már évek óta. A rendezvény több mozzanatból állt össze: volt főzőverseny, koszorúkészítés, művelődési műsor, majd este tűzugrálás.

   A körömpaprikás-főző versenyre tíz csapat nevezett be. A helyi civil szervezetek amatőr szakácsai mellett a környező falvakból, sőt messzebbről, Tordáról és Titelről is voltak versenyzők. A háromtagú zsűri – Margit Mária, Rúzsa László és Sava Kovački – ezúttal úgy döntött, hogy a legfinomabb körömpaprikásért járó díjat egy egészen fiatal versenyzőnek, Malešev Leának adományozza, aki erre a versenyre meghívásos alapon érkezett, hiszen a nemrégen megtartott, ifjúsági főzőversenyen a legjobbnak bizonyult. Két második helyezett lett:  Kószó Sándor, a RÉMUSZ egyesület tagja és a Szent Márton Borkedvelők Klubjának csapata vehette át a neki  járó díjat.  Harmadik díjban részesült a Krasznica Vadászegyesület csapata, a szentmihályi Kiss Antal és a tordai Farkas Éva.

   A sokadalom keretében az ügyesebbek a helyszínen mezei virágból készítettek ajtókopogtatókat, koszorúkat, kis csokrokat – ez is közkedvelt foglalatosság a rendezvényen, hiszen a hagyományápolók minden alapanyaggal szolgálnak ehhez.

   A legfiatalabbak részére az idén is a MAKK szervezett verseny jellegű rajzolást, mégpedig krétával ékesítették a helyi közösség körüli járdákat, mintegy harminc gyereket jutalmaztak a szebbnél szebb alkotásokért. A nyugdíjasok sportolói pedig elhoztak néhány játékalkalmatosságot, így kipróbálhatta mindenki a pikádózást és a karikadobálást a szarvakra.

   A művelődési műsor keretében felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME műkedvelői, a citerazenekar, valamint a vegyes kórus és a nemrégen alakult Cickafark énekcsoport tagjai  és a Szervó Mihály Általános Iskola énekcsoportjai Győri Csilla tanítónő vezetésével.

   A Szent Iván-napi sokadalom esti programja a hagyományos tűzgyújtással vette kezdetét. A tüzet Elias Ohoiledwarin atya áldotta meg, majd a szokásokhoz híven a jelenlevők közül többen is ugrálták azt. Az asszonyok Péter Páli almát dobáltak a tűzbe, a merészebbek kikapkodták a parázsból, és elfogyasztották, hiszen a hiedelem szerint egészségmegőrző hatása van.

   A sokadalom egész ideje alatt – késő estébe nyúlóan – a jó hangulat fokozásaként a hagyományápolók zenekara szórakoztatta a jelenlevőket.

  • Kónya-Kovács Otília