Proslava dana Svetog Ivana


   Udruženje čuvara tradicije REMUS održalo je 26. juna slavu Svetog Ivana u blizini zgrade Mesne zajednice, koja se tradicionalno održava svake godine. Događaj se sastojao od nekoliko bitnih momenata: bilo je takmičenja u kuvanju, pravljenje venaca, kulturni program, a zatim i skok iznad vatre u večernjim satima.

   Deset timova se prijavilo na takmičenje u kuvanju paprikaša. Pored kuvara amatera iz lokalnih civilnih organizacija, bilo je i takmičara iz okolnih sela, pa čak i dalje, iz Torde i Titela. Ovog puta tročlani žiri – Marija Margit, Laslo Ruža i Sava Kovački – odlučio je da nagradu za najfinije papričice uruči vrlo mladoj takmičarki, Leni Malešev, koja je na ovo takmičenje došla po pozivu, kao najbolja na takmičenju mladih. Dva drugoplasirana: Šandor Koso, član udruženja REMUS i tim Kluba ljubitelja vina Sveti Martin dobili su nagradu. Treća nagrada pripala je timu Lovačkog udruženja Krasnica, Antalu Kiš iz Mihajlova i Evi Farkaš iz Torde.

   U okviru manifestacije veštiji su se oprobali u pravljenju venaca i malih buketa od poljskog cveća – ovo je takođe popularna aktivnost na događaju, jer -čuvari tradicije obezbeđuju sav neophodan materijal.

   Za najmlađe je i ove godine MAKK organizovao takmičenje u crtanju, naime, trotoari oko Mesne zajednice bili su ukrašeni kredom, a tridesetak mališana nagrađeno je za najlepše radove. A penzioneri su obezbedili da su svi mogli da probaju pikado i bacanje obruča na rogove.

   U kulturnom programu bili su izvođači KUD „Šandor Petefi”, članovi citarskog orkestra, mešovitog hora i nedavno osnovane pevačke grupe Cickafark, i pevačke grupe Osnovne škole „Servo Mihalj” pod vođstvom učiteljice Čile Đeri.

   Večernji program za dan Svetog Ivana počeo je tradicionalnim paljenjem vatre. Vatru je blagoslovio otac Elias Ohoiledvarin, a zatim ju je, u skladu sa običajima, nekoliko prisutnih preskakalo. Žene su bacile i jabuku u vatru, a hrabrije su je istrgnule iz žeravice i konzumirale, jer se veruje da ima moć očuvanja zdravlja.

   Na čitavoj manifestaciji – do kasno u noć – orkestar čuvara tradicije zabavljao je prisutne kako bi poboljšao dobro raspoloženje.

  • Otilija Konja-Kovač