Széleskörű támogatás a Magyar Nemzeti Tanácsnak


November első vasárnapján összesen 22 kisebbségi közösség választotta meg az új nemzeti tanácsát. A Magyar Nemzeti Tanács új összetételére a Magyar Összefogás listája megszerezte az összes mandátumot  –a szavazatok száma meghaladta a négy évvel ezelőtt leadott szavazatok számát.

-Ez hatalmas eredmény, méghozzá azért, mert tudjuk, hogy mennyien vagyunk, de azt is tudjuk, hogy mit akarunk – emelte ki a választások kapcsán Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Az MNT következő összetételének magas szintű legitimitása lesz, mondta Pásztor, majd kifejtette:

-A szavazók nemcsak azt üzenték, hogy ragaszkodnak identitásukhoz, hanem azt is, hogy komoly elvárásaik vannak az oktatás, a kultúra és a tájékoztatás tekintetében, továbbá reménykednek a jobban – nyilatkozta a VMSZ elnöke.

Szinte minden család számára lényeges valamelyik azon ügyek közül, amellyel a nemzeti tanács foglalkozik: óvoda, iskola, egyetem, kultúra, nyelvhasználat, tájékoztatás. Elsősorban ezen a területen tevékenykedett az elmúlt időszakban Molnár Attila, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója, mint a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

– Dél- és Közép-Bánát mindegyik iskolájába eljutottam, szoros kapcsolatot tartottam az igazgatókkal, pedagógusokkal. Több továbbképzést is, amelyet az MNT szervezett, itt a mi iskolánkban tartottunk meg. Segítségünk nem csak anyagi jellegű volt, hanem tanácsot, útmutatást is adtunk. Főleg az oktatás területén vettem ki részem a munkából, közvetítettünk a Rákóczi szövetség felé, a kisikolások megkapták az anyaország támogatását, a beiskoláztatási csomagokat, a legkisebb településekre is eljuttattuk az MNT kiadványait, továbbá a Mézeskalácsot és a Jó Pajtást. A középiskolákban előadásokat tartottunk, amelyekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél több diák itthon folytassa tanulmányait. Ismertettük továbbá az ösztöndíj pályázatokat is – nyilatkozta Molnár Attila.

Az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsnak is 35 tagja lesz, közöttük több jogász, közgazdász, pedagógus és mások, akik a négy meghatározott tevékenységi területen teszik a dolgukat, folytatják a jól bejáródott programokat, de Molnár Attila, aki  a következő időszakban is képviseli a középbánáti térséget és a szórványt, új kezdeményezésre is számít.

– Azokat a programokat, amelyek bizonyítottak és tényleg segítettek a közösségnek, azokat okvetlenül folytatni kell, persze módosításra, javításra mindig van lehetőség. Az új összetétel egy új energiát hoz magával, ebből kifolyólag új ötleteket is, új programok alakulnak majd ki. Továbbra is az oktatási bizottságban szeretnék maradni, amely eddig is nagyon operatív szerv volt – mondotta.

Most negyedik alkalommal választunk Magyar Nemzeti Tanácsot. A nemzeti tanácsok a szerbiai kisebbségi közösségeknek, elsősorban a magyar közösségnek a törvényes, alkotmányos intézményes vívmánya.

  • Molnár Aranka