Szalma Árpád Aranycitera-díjas


            Május elején zajlott le Szenttamáson az Aranycitera vetélkedő, amelyen rendszerint a muzslyaiak is részt vesznek, és ezúttal sem maradtak el, sőt mindenki nagy örömére Muzslyára került az Aranycitera-díj. Ezt Szalma Árpádnak köszönhetjük, aki jó néhány éve pengeti a húrokat. Tanítómestere Lele József, citerás, a Népművészet Mestere egyengeti Árpád útját:

– Sikerem neki köszönhetem, bár még mindig sokat kell tanulnom, fejlesztenem a játékomat. Még csak tíz éve játszom a citerán, de lehet, hogy öt év múlva már sokkal jobban fogom kijátszani a dallamokat. Persze régebben magam sem gondoltam, hogy idáig eljutok, és hogy ilyen jól megtanulok játszani ezen a hangszeren.

Az ősöknek és tanítómesterének köszönve Árpád is a sánta citerázás népszerűsítője lett. Az utóbbi időben már fellépett a „nagy” citerazenekarral is, amely kíséri a vegyes kórust, s ennek köszönve sokkal több régebbi nótát, nótacsokrot tanult meg. A kedvencei a csárdások és a muzslai nóták. Például a Doberdóban van egy magos epörfa kezdetű, vagy a Lemegyek a doberdói nagy hölgyre, ez az a két dal, amit nagyon szeret játszani.

-Az Aranycitera-díj arra ösztönöz, hogy még többet gyakoroljak, és még nagyobb szintre fejlődjek, és hogy ne hagyjam abba ezen a hangszeren a játszást – vallotta Árpád, aki még azt is szeretné, hogy egyszer a tanítómestere és példaképe nyomdokaiba lépjen, szeretne citeraoktató lenni, hogy ő is a megszerzett tudását átadja az újabb nemzedékeknek.

  • Kónya-Kovács Otília