Arpad Salma je dobitnik „Zlatne citre”


Početkom maja u Srbobranu je održano takmičenje za „Zlatnu citru”, na kojem obično učestvuju i žitelji Mužlje, čak štaviše, ove godine na veliku radost svih, nagrada „Zlatna citra” pripala je upravo Mužljancu, Arpadu Salmi. Njegov učitelj, Jožef Lele, citraš, majstor narodne umetnosti, uglađuje Arpadov put koji kaže:

– Njemu dugujem uspehe, iako moram još mnogo da naučim i unapredim svoju igru. Ja samo deset godina sviram citre, ali ću možda za pet godina moći da sviram mnogo bolje. Naravno, nikada nisam mislio da ću do ovde doći i da ću tako dobro naučiti da sviram ovaj instrument.

Zahvaljujući precima i svom učitelju, Arpad je postao i popularizator sviranja citre. Nedavno je nastupao i sa „velikim“ citrarskim orkestrom, i zahvaljujući tome naučio je mnoge starije pesme. Njegove omiljene su čardaš i mužljanske pesme.

– Nagrada „Zlatna citra” me podstiče da još više vežbam i dostignem još veći nivo, a ne da prestanem da sviram ovaj instrument – svedoči Arpad, koji čak želi da jednog dana krene stopama svog učitelja i uzora, da i on kao učitelj i da preda stečeno znanje sledećim generacijama.

  • Otilija Konja-Kovač