Mužlja: Dan sela u znaku tradicije, prijateljstva i brojnih posetilaca


Bogatim i zanimljivim programima u vidu izložbi, kulturno-umetničkih, zabavno-muzičkih i sportskih događaja, Savet Mesne zajednice Mužlja je u saradnji sa civilnim organizacijama i udruženjima, i ove godine na tradicionalan način obeležio crkvenu slavu i Dan sela – Mužljanski Buč.

Prvog dana proslave u prostorijama Kluba Mužljanaca i Udruženja „RÉMUSZ“, otvorena je tradicionalna, takozvana „zajednička“ izložba članova Kluba slikara amatera, Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“, Kluba Žena, KUD „Petefi Šandor“ koji ove godine proslavlja 75 godina postojanja, Moto Kluba „Road Flyers“, Lovačkog društva „Krasnica“ i gostujućih samostalnih izlagača iz Lukinog Sela, Ečke, Zrenjanina i Mužlje.

Ručni radovi naših baka, svakodnevni alati za rad u njivi naših deka, umetničke slike ovdašnjih slikara i zanimljive rukotvorine rađene po modernim tehnikama, za tri dana trajanja manifestacije privuklo je više od hiljadu ljubitelja tradicije, tradicionalnih vrednosti i običaja.

U večernjim satima održan je svečani koncert u Katoličkoj crkvi, u okviru kojeg su nastupili nastavnici, sadašnji i nekadašnji učenici Muzičke škole „Josif Marinković” Zrenjanin: Ema Šiveg, Kata Ronto, Ivana Sakač, Monika Šalamon, Vilma Dutina, Marta Ronto i Tibor Šiveg.

Drugog dana Buča u Katoličkoj crkvi organizovana je zlatna misa oca Jelena Janeza, nakon čega je velikoj sali KUD „Petefi Šandor“ održana svečana sednica Saveta Mesne zajednice, u okviru koje su zaslužnim meštanima dodeljene zahvalnice za njihov dugogodišnji rad i doprinos razvoju ovog naselja.

U organizaciji Ženskog Foruma SVM i Saveta Mesne zajednice, po prvi put je priređeno takmičenje u vožnji dvotočkaša, rolera, tricikla za najmlađe meštane.

U okviru trodnevne proslave crkvene slave i Dana sela, organizovana su i takmičenja u kuvanju pilećeg paprikaša, bogat kulturno-umetnički program, koncerti na otvorenom, fudbalske, ali i rukometne utakmice u čast Mihalja Balića, istaknutog rukometnog igrača, trenera i saradnika.

Podršku održavanju Mužljanskog Buča pružio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

  • Tivadar Borbelj