Mintegy tízezren látogattak el az idei muzslyai Töpörtőfesztiválra


Megdőlt az eddigi látogatottsági rekord, ugyanis közel tízezren látogattak el a hétvégén megrendezett hagyományos muzslyai Töpörtőfesztiválra és farsangi felvonulásra.

A munka oroszlánrészét az idén is a RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesületének tagjai vállalták, de hozzájuk szép számban csatlakoztak a borászok, a zenészek, a VMSZ helyi szervezete, a motrosok, a tűzoltók és más egyesületek tagjai is. A rendezvény egy töpörtősűtő-versennyel vette kezdetét, amelyre 29 csapat nevezett be Vajdaság valamennyi településéről és egy csapat Romániából. 

A zsűri döntése alapján a legízletesebb töpörtőt a torontálvásárhelyiek készítették el. Második helyen a városi Vízművek Közvállalat, a harmadikon a szintén nagybecskereki Smiljka Malešev és csapata végzett, különdíjban pedig  a romániai Ótelek település képviselői és a törökbecseiek részesültek. A szervezők az idén a legszebb tálalást is jutalmazták – az elismerés a jankahídi versenyzők kezébe került.

A sorrendben 12. Töpörtőfesztivált Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg:

-Fontos, hogy egy ilyen, ekkorka helyi közösségben több mint tíz éve él az a lehetőség, illetve az az összefogás, hogy a civilek, elsősorban a hagyományőrzők és a helyi közösség tanácsa szervezésében ennyien eljönnek erre a rendezvényre. Egyrészről elűzni a telet, ami az idén sikerült I, másrészről pedig megkóstolni a finom töpörtőt – emelte ki a köztársasági parlament képviselője. 

Felelevenítve a régi szokásokat, a település apraja-nagyja álarcos, jelmezes farsangi felvonulást rendezett. A legfiatalabbak a szülők és nagyszülők kíséretében a falu központján végigsétálva vicces szavalatokkal és énekekkel csalták elő a helybelieket, majd a Lehel Női Kézilabdaklub pályájára érve — alkalmi jelenettel — búcsúztatták a telet.

Ezt követően jelmezbemutatót is tartottak, mely keretében megválasztották, majd ajándékkal jutalmazták meg a legötletesebb jelmezek viselőit. A felvonuláson részt vettek a helybeli Hófehérke Óvoda növendékei, a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, az Ifjúsági Fórum fiataljai és a hagyományápolók zenekara. Az érdeklődők a töpörtőn kívül a híres muzslyai lángos, sült kolbászt, illetve egyéb, hagyományos disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, sajt stb. — közül is válogathattak, több mint száz standon.

Az ízletes falatok elfogyasztása alatt a helybeliek forralt borral és kisüstivel kedveskedtek. Az esemény lebonyolításában részt vettek a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) és a Közép-bánáti Szórványközpont munkatársai is.

  • Borbély Tivadar